Foto: LETA
Valdība atcēlusi prasību putnu gripas izplatības draudu dēļ mājputnus turēt slēgtās telpās, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Pēc konsultācijām ar Latvijas Ornitologu biedrību un Pārtikas un veterināro dienestu un pēc aktuālās situācijas apzināšanas Eiropā ZM pārskatījusi mājputnu turēšanas iekštelpās termiņu un ierobežojuma periods no iepriekš noteiktā 31. maija pārcelts uz 3. maiju.

Valdības trešdien atbalstītie grozījumi noteikumos arī noteic, ka mājputnu īpašniekiem, kuri mājputnus tur olu vai gaļas iegūšanai mājsaimniecībā patēriņam savām vajadzībām vai tur mājputnus inkubējamo olu iegūšanai, lai tās izmantotu mājsaimniecības vajadzībām, turpmāk nevajadzēs izstrādāt biodrošības pasākumu plānu, jo šādu mājsaimniecību darbība nerada lielu risku infekcijas slimību izplatībai.

Tāpat noteikumos precizēta prasība mājputnu īpašniekiem nodrošināt, lai nepiederošas personas neiekļūst mājputnu turēšanas vietā. Un precizēta prasība, ka arī tiem mājputnu īpašniekiem, kuri tur mājputnus nelauksaimnieciskiem nolūkiem, ir jāievēro noteikumos reglamentētie biodrošības pasākumi.

Ziņots, ka šā gada 1. martā stājās spēkā valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošību, kas saistībā ar putnu gripas draudiem paredzēja trīs mēnešu aizliegumu turēt mājputnus ārpus kūtīm.

Tika noteikts, ka laikā no 1. marta līdz 2017. gada 31. maijam visi mājputni jātur slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī ir aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un olām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!