Foto: DELFI

Graudkopības kooperatīvs "Latraps" sācis graudu eksportu uz Irānu, sagatavojot pirmo 70 000 tonnu lielu kuģa kravu, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāve Sabīne Puķe.

Krava komplektēta tikai no kooperatīva biedru piegādātajiem kviešiem.

"Līdz šim, komplektējot kuģus, "Latraps" kooperējās ar citiem uzņēmējiem. Savukārt šogad raža ir tik liela, ka bija svarīgi iespējami ātrāk atslogot kooperatīva noliktavas, līdz ar to visu Irānai paredzēto izdevies sagatavot tikai no kooperatīva biedru atvestajiem kviešiem," sacīja Puķe.

Savukārt kooperatīva izpilddirektors Edgars Ruža norādīja, ka "Latraps" pašu spēkiem sagatavotā krava ļauj ietaupīt izdevumus, kā arī vienkāršo kravas saņemšanas procedūru galamērķī.

"Kuģa kraušanas un tālāk plānotais pārdošanas process bija jauns pārbaudījums loģistikas, formalitāšu un menedžmenta ziņā, tomēr tas ļaus ietaupīt un arī galapunktā procedūra būs vienkāršāka," sacīja Ruža.

Viņš izteica pateicību "Latraps" biedriem, kuri katrs ar savu atvesto kviešu apjomu, lielāku vai mazāku, palīdzēja aizpildīt iespaidīgo kuģa tilpni.

"Kuģa izmēri ir grandiozi - garums 294,13 metri, platums 32 metri un iegrime 12,04 metru dziļumā. Tas ir "Panamax" tipa kuģis," skaidro Ruža.

Neprecizējot graudu iepirkuma cenu, viņš arī norādīja, ka visu 70 000 tonnu apjomīgo kviešu kravu galamērķī saņems viens uzpircējs, kurš to tālāk komplektēs atkarībā no pieprasījuma.

Ruža arī norādīja, ka līdz šim kooperatīvs graudus eksportējis galvenokārt uz Eiropas Savienības valstīm, savukārt uz Irānu nosūtītā krava ir veiksmīgs mēģinājums jaunu eksporta tirgu meklējumos.

"Pērn eksportējām apmēram 80% graudu, un šo apjomu saglabāsim arī šajā sezonā. Graudu raža šogad ir izcila un esam atraduši jaunus sadarbības partnerus ne tikai Irānā, bet arī Alžīrijā, līdz ar to paveras plašs tirgus arī citos reģionos," sacīja "Latraps" vadītājs.

"Latraps" ir lielākais graudu un rapšu audzētāju kooperatīvs valstī, apvienojot 619 zemniekus no visiem Latvijas reģioniem. Tas attīstījies no neliela uzņēmuma ar 0,2 miljonu apgrozījumu 2000.gadā līdz lauksaimniecības pakalpojumu sfērā ietekmīgam uzņēmumam ar 75,6 miljonu latu apgrozījumu 2011.gadā. Šo apgrozījumu galvenokārt veido graudu un rapšu, kā arī augkopības ražošanas izejvielu pārdošana.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!