Foto: Shutterstock

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) līdz šim nav skāris deviņus Latvijas novadus – Alsungas, Skrundas, Pāvilostas, Aizputes, Durbes, Priekules, Grobiņas, Nīcas un Rucavas, kā arī no ĀCM ir brīva Rīga un Ventspils, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

Viņš atgādināja, ka šogad Latvijā ĀCM konstatēts kopumā 10 mājas cūku novietnēs, likvidējot 16 705 mājas cūkas, bet 2017. gadā ĀCM tika konstatēts astoņās mājās cūku novietnēs, likvidējot 19 914 mājas cūkas.

Tāpat Seržants norādīja, ka medību un ĀCM ietekmē meža cūku skaits ar katru gadu Latvijā sarūk, tādējādi samazinās arī konstatēto saslimšanas gadījumu skaits – ja šogad 26. oktobrī ĀCM bija konstatēts 789 meža cūkām, tad pērn attiecīgajā periodā vīruss bija konstatēts 1131 meža cūkai.

Tajā pašā laikā Seržants uzsvēra, ka saslimšanas gadījumu skaita samazināšanās neliecina par to, ka slimības draudi un izplatība samazinās. Viņš piebilda, ka atsevišķās teritorijās, kurās pēc ilgāka pārtraukuma ir atgriezušās meža cūkas, ir konstatēti atkārtoti ĀCM gadījumi.

Tāpat Seržants minēja, ka mājas cūkām saslimšanu ar ĀCM visbiežāk novēro vasarā, kamēr meža cūku populācijā par sezonalitāti nevar runāt.

Vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēta 789 ar to slimām mežacūkām 82 novada 249 pagastos un vienā pilsētā. ĀCM dēļ šogad likvidētas 16 705 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!