Foto: Shutterstock
Pēdējā mēneša laikā salīdzinājumā ar šā gada sākumu ir nedaudz pieaugušas cūku liemeņu cenas, pastāstīja cūkkopības uzņēmuma "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns.

Viņš norādīja, ka jūnijā cūku kautķermeņu jeb liemeņu cenas nedaudz palielinājās, salīdzinot ar gada pirmajiem diviem mēnešiem, kad tās bija katastrofāli zemas. Vidējā kautķermeņu cena Latvijas tirgū patlaban ir 1,75-1,80 eiro kilogramā.

Turpretī sivēnu cenas eksporta tirgos joprojām ir salīdzinoši zemas. Lai arī globālajā tirgū jūnijā tās palielinājās, Latvijā cenu pieaugums no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) brīvajās teritorijās ir minimāls, bet ĀCM skartajās zonās potenciālie ārvalstu pircēji pazemina cenu vai atsakās pirkt šādu preci. "Latvijā laikam ir dažas saimniecības, kas, iespējams, vēl tirgo mazus sivēnus, bet tirgus ir traumēts, tādēļ, ka tos no viņiem neviens negrib iegādāties - viņi vai nu jau ir ĀCM skartajā zonā vai tā zona ir blakus," teica Kalvāns.

Viņš arī piebilda, ka arī sivēnu cenu kāpums pasaules biržā neuzlabotu Latvijas cūkkopju situāciju. "Biržas cenas, kas ir Eiropā, var kāpt, var krist. (..) Bet, ja tu esi zonā, tev vienkārši nav klientūras. Viņi atrod jebkādu iemeslu un saka - paldies par jūsu produkciju, mums neko no jums nevajag. Vai arī, ja kāds pircējs ir, tad uz tā rēķina viņš nosit cenu, jo zina, ka tev ir ļoti, ļoti šauras iespējas vispār kaut ko pārdot," teica "Ancers" valdes priekšsēdētājs.

2015.gadā "Ancers" strādāja ar 2,588 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 32,7% un bija 254,5 tūkstoši eiro.

"Ancers" ir reģistrēts 1994.gadā un kompānijas pamatkapitāls ir 84 tūkstoši eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Dace Kalvāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!