Foto: stock.xchng
Pēdējo pāris mēnešu laikā Latvijā ir aktivizējušies piena pārpircēji, kas piena ražotājiem piedāvā dažus centus augstāku cenu par pienu nekā vietējie piena pārstrādes uzņēmumi, tādējādi saasinot konkurenci par izejvielu, pastāstīja piena pārstrādes uzņēmuma "Smiltenes piens" padomes priekšsēdētāja Gita Mūrniece.

Viņa sacīja, ka Polijā ir pieaudzis pieprasījums pēc piena un to labprāt izmanto pārpircēji, piedāvājot zemniekiem nedaudz augstāku piena iepirkuma cenu un īslaicīgus bonusus.

"Mēs vienā dienā aizsūtām cilvēkam piedāvājumu, viņš piekrīt cenai, bet pēc trijām dienām saka nē, jo viņam ir atbraucis pārpircējs. Dievs dod piena ražotājiem nevilties pārpircējos, jo pienotavas ir un paliek stabilas, bet pārpircēji nekādas garantijas nedod," teica Mūrniece.

"Smiltenes piena" padomes priekšsēdētāja piebilda, ka brīvā tirgus apstākļos šāda situācija nav nekas neparasts, jo, tiklīdz kādā valstī piena trūkst, tā allaž uzrodas cilvēki, kas gatavi to izmantot savā labā. Taču piena ražotājiem ir jābūt uzmanīgiem, izvērtējot sadarbības partnerus.

"Smiltenes piens" dibināts 1993. gadā, un tā pamatkapitāls ir 472 962 eiro. Informācija datubāzē "Lursoft" liecina, ka uzņēmums pieder 20 akcionāriem, tostarp kompānijas lielākā līdzīpašniece ir Gita Mūrniece (62,89 %). Lielākā daļa no "Smiltenes piena" produkcijas ir sieri, bet uzņēmums ražo arī pienu, kefīru, sviestu, skābo krējumu, saldo krējumu, vājpiena un pilnpiena biezpienu, dažādus biezpiena desertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!