Foto: AFP/Scanpix

Putnu gripa turpina izplatīties Eiropas valstīs – pagājušajā nedēļā Polijā vien ir konstatēti pieci jauni putnu gripas uzliesmojumi, kuru dēļ putnkopības saimniecībām nācies likvidēt vairāk nekā 320 tūkstošus mājputnu, brīdina Pārtikas veterinārais dienests (PVD).

"Putnu gripa Latvijai ir tuvāk nekā jebkad agrāk. Mēs ceram, ka kļūdāmies, bet iespēja, ka putnu gripa šopavasar sasniegs Latviju, ir ļoti augsta," norādīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, sakot: "Ikvienai saimniecībai ir jābūt gatavai brīdim, kad tas notiks".

"Kad savulaik dienests brīdināja par Āfrikas cūku mēri, arī neviens neticēja, ka tas ir reāls un sasniegs Latviju. Ar putnu gripu ir līdzīgi – gan putnu turētāji, gan pārējā sabiedrība ir samērā skeptiska un drīzāk putnu gripu uzskata par teorētiskiem draudiem, kas Latviju neskars," uzsvēra Balodis.

Pieredze ar cūku mēri rāda, ka tikai laikus uzsākti un ikdienā pedantiski ievēroti biodrošības pasākumi var pasargāt ganāmpulku no saslimšanas, vērsa uzmanību PVD priekšnieks.

Putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība, kas putniem rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās un tās klīniskā izpausme atkarīga no ierosinātāja patogenitātes. Tā nav bīstama cilvēkiem, taču ir ļoti lipīga un letāla putniem.

Kā portālam "Delfi" skaidroja PVD pārstāve Ilze Meistere, ja saimniecībā konstatēta putnu gripa, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos un izvazāšanu no saimniecības, nekavējoties jālikvidē visi saimniecībā esošie putni. Tāpat putnu gripas gadījumā jāveic putnu novietnes tīrīšana un dezinfekcija, kā arī jānosaka karantīnas zona desmit kilometru rādiusā ap putnu gripas skarto saimniecību.

Šādi slimības apkarošanas pasākumi ir veikti pilnīgi visās valstīs, kurās putnu gripa jau ir konstatēta mājputniem, tostarp Čehijā, Austrijā, Dānijā, Zviedrijā un citās valstīs. Šajās valstīs noteikta visu mājputnu turēšana iekštelpās.

Savukārt savvaļas putniem putnu gripas vīruss konstatēts jau 25 valstīs.

PVD vērš uzmanību, ka gadījumā, ja putnu gripa tiks konstatēta saimniecībā, kura savus mājputnus nebūs reģistrējusi Lauksaimniecības datu centrā (LDC), tā nevarēs saņemt kompensāciju par slimības dēļ likvidēto ganāmpulku. LDC jāreģistrējas arī tad, ja tiek turēts tikai viens mājputns.

PVD un Zemkopības ministrija aicina mājputnu turētājus pievērst pastiprinātu uzmanību savu ganāmpulku veselībai saistībā ar putnu gripas izplatības straujo tuvošanos Latvijas robežām. Mājputnu turētāji tiek aicināti ievērot biodrošības prasības.

Ziņots, ka, lai pasargātu putnkopības nozari no iespējamās putnu gripas izplatības, šogad no 1. marta līdz 1. jūnijam plānots noteikt aizliegumu turēt laukā vistas, pīles, zosis un citus mājputnus.

Līdz ar to visām saimniecībām, arī tādām, kurās ir tikai pāris mājputni, jārēķinās ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!