Foto: PantherMedia/Scanpix

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pēdējo dienu laikā ir apstiprināts vēl deviņām meža cūkām Vidzemē un Latgalē, tostarp vienai meža cūkai Aglonas novada Grāveru pagastā, kur iepriekš saslimšana nebija konstatēta, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

No 13.marta līdz 23.martam vīruss konstatēts deviņām meža cūkām, tostarp trijām meža cūkām Valkas novada Kārķu pagastā, divām meža cūkām Burtnieku novada Valmieras pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Rēzeknes novada Lendžu pagastā, Valkas novads Ērģemes pagastā, Burtnieku novada Rencēnu pagastā un Aglonas novads Grāveru pagastā.

Līdz ar to ĀCM šogad Latvijā ir konstatēts 101 meža cūkai 11 novadu 21 pagastā. Savukārt kopumā Latvijā kopš 2014.gada jūnija ĀCM ir konstatēts 318 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!