Foto: LETA

Āfrikas cūku mēris ir pieklusis mājas cūku novietnēs, taču meža cūkām pērn konstatēti 217 saslimšanas gadījumi, bet šogad – jau 29 gadījumi, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis Edvīns Oļševskis.

Viņš norādīja, ka cilvēki jau ir pieraduši pie sērgas, taču tas nenozīmē, ka Āfrikas cūku mēris ir pilnībā pieklusis. Samazinājums mājas cūku novietnēs saistāms ar stingrajiem notiekumiem, kas jāievēro cūku turētājiem, pārliecināts dienesta pārstāvis.

"Mājas cūku novietnēs ārkārtas situācija ir formāli beigusies, bet cūku audzētajiem tiešajā dzīvē tas nenozīmē, ka Āfrikas cūku mēra draudi ir beigušies," sacīja Oļševskis.

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis norādījia, ka joprojām ir spēkā visi drošības pasākumi. "Formāli valstī ārkārtas situācija nevar turpināties ilgāk par sešiem mēnešiem, kas ir normāli. Taču kopumā ir jārēķinās ar gadu, diviem vai trim. Nosacījumi ir spēkā, bet tie vairs nav pakļauti ārkārtas situācijai," skaidroja eksperts.

Runājot par Āfrikas cūku mēra izplatību mežacūkām un mednieku rīcību, Oļševskis norādīja, ka mednieki gribētu atvieglojumus, taču jāatceras, ka medību ierobežojumi nav noteikti visā Latvijas teritorijā. Pamatojums dzinējmedību aizliegumam atsevišķākās teritorijās saistīts ar cūku izdzenāšanu, kas palielina saslimšanas iespēju citās teritorijās, uz kurām cūkas tiek aizdzītas. Savukārt otrs lielākais risks saistāms ar medījuma dalīšanu mednieku starpā.

"Nomedītās mežacūkas tiek sadalītas un gaļas gabals "aiziet", piemēram, uz 30 dažādām vietām. Vīruss "aiziet" līdz, radot jaunus draudus jaunās vietās," rezumēja Oļševskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!