Foto: LETA
AS "Trikātas siers" nolēma izstāties no Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS), jo uzskata, ka organizācija "realizē agresīvu politiku pret piena ražotājiem", pirmdien paziņoja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.

Krievārs paziņoja, ka LPCS "ir paudusi agresīvu un subjektīvu nostāju" pret "Trikātas" un divu citu kooperatīvu izveidotās SIA "Latvijas Piens" ieceri būvēt Jelgavā piena pārstrādes rūpnīcu.

"Mēs neredzam jēgu turpināt darbu organizācijā, kas ir realizē agresīvu politiku pret piena ražotājiem un ar to neveicina jebkādas sadarbības uzsākšanu starp piena ražotājiem un pārstrādātajiem, bet tieši otrādi – saasina attiecības," lēmumu par izstāšanos no LPCS skaidroja Krievars.

"SIA "Latvijas Piens" plānotā rūpnīca ir "Trikātas sierā" ieguldītā darba un kooperatīva "Trikāta KS" zemnieku ieguldīto līdzekļu attīstības turpinājums jaunā kvalitātē un apjomā", uzsvēra Krievārs.

Krievārs arī informēja, ka SIA "Latvijas Piens" iesniegusi juridisku pretenziju AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājam Jāzepam Šņepstam par nepatiesu ziņu izplatīšanu par jauno piena rūpnīcas projektu, ko Preiļu siera vadītājs publiski prese konferencē nosaucis par "naudas atmazgāšanas projektu".

"Tas izdarīts publiski piensaimniekus pārstāvošas organizācijas LPCS preses konferencē, tādējādi nomelnojot nozari un kooperatīvus kolēģu zemnieku acīs. Tam jāliek punkts un katram jānes atbildība par saviem izteikumiem", uzsvēra Krievārs.

SIA "Latvijas Piens" pārstāvošā zvērināta advokāte Anete Bergmane informēja, ka, ne SIA "Latvijas Piens", ne tās dalībnieki nav noziedzīgi ieguvuši naudas līdzekļus un neplāno šādā veidā iegūtus naudas līdzekļus legalizēt, izmantojot piena pārstrādes rūpnīcas projektu. Līdz ar to minētie Šņepsta kunga izteikumi ir atzīstami par SIA "Latvijas Piens" un tās dalībnieku godu un cieņu aizskarošām ziņām, kas neatbilst patiesībai.

Advokāte paskaidroja, ka nepatiesas ziņas būtu jāatsauc. Ja nepatiesās ziņas netiks atsauktas tuvāko dienu laikā, SIA "Latvijas Piens" vērsīsies tiesā ar civilprasību par nepatiesās ziņas atsaukšanu un mantiskās kompensācijas piedziņu no AS "Preiļu siers" un Šņepsta.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā savienības pārstāvis AS "Preiļu siers" vadītājs Jāzeps Šnepsts apgalvoja, ka rūpnīca ir "naudas atmazgāšanas projekts, kam nav sasaistes ar reālo ražošanu un pienesumu piena industrijā". Atbildot uz šo apgalvojumu, kooperatīva "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs pieprasīja no Šnepsta atvainošanos, uzsverot, ka Eiropas piešķirtā līdzfinansējuma mērķis ir piena nozares restrukturizācija un kooperatīvu kā ražotāju stiprināšana. "Šis projekts apliecina, ka zemnieki patlaban nostiprina savas kā ražotāju pozīcijas un spēj attīstīties. Kooperācija devusi iespēju "pamainīt" spēles noteikumus, ļaujot zemniekiem pašiem ražot un pārstrādāt pienu."

SIA "Latvijas Piens", kura sastāvā ir kooperatīvs "Trikāta KS", "Piena partneri KS" un "Dzēse", attīstīs 10,4 miljonu latu vērtas jaunas piena pārstrādes rūpnīcas projektu Jelgavā. Tā būs viena no lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām Latvijā - piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas desmit stundās, sieru ražošanas jauda būs 500 līdz 600 tonnas mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!