Foto: Shutterstock

Tā kā šajā sezonā vērojamas laika apstākļu svārstības, ieilgstot sausumam un pieturoties vēsām naktīm, prognozējams, ka dārzeņu raža būs visai laba, taču aizkavēsies par vairākām nedēļām. Dārzeņi vizuāli nebūšot īpaši pievilcīgi, toties ar augstu uzturvērtību, atzina biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

"Raža būs laba, taču aizkavējusies par vienu mēnesi aukstā pavasara dēļ. Mūsu laukos ir labi padevušies brokoļi un ledus salāti, ne tik labi ziedkāposti, kā arī pārējie dārzeņi, kuri stādīti vasaras otrajā pusē. Vasaras sākumā nīkuļoja kāposti, savukārt kartupeļiem ir lieli bumbuļi, taču to ir maz," sacīja Ilūkstes novada saimniecības "Apiņi" līdzīpašnieks Mārtiņš Bogušs.

Rucavas novada zemnieks Arnis Radomišķis sacīja, ka viņa saimniecībā raža neizskatoties īpaši labi, turklāt lietus nav lijis jau kopš mēneša sākuma.

"Burkāni tiek laistīti naktīs, dažreiz līdz pat sešiem no rīta. Kartupeļi paspējuši nobriest, savukārt burkāniem pietrūkst mitruma. Uz mitrumu var cerēt tikai tie lauki, kas ir tuvāk mežam. Taču par šī gada ražu nesūdzamies, jo ir bijuši līdzīgi gadi. Bietes, sīpoli un burkāni līdz ražas novākšanai būs labi nogatavojušies," sacīja zemnieks.

Savukārt Jelgavas novada "Mežacīruļu" īpašnieks Juris Cīrulis atzina, ka sezona ir bijusi veiksmīgāka dobēs audzētiem dārzeņiem.

"Dārzeņu veģetācijas vidū laiks bija vēss un sauss, tādēļ gurķi un tomāti nav tik vizuāli pievilcīgi, taču to uzturvērtība ir ļoti laba. Latvijā audzēti produkti var izskatīties mazāki, taču to vērtība nav zemāka kā to ārvalstu līdziniekiem. Dārzeņu raža ir nedaudz sliktāka kā iepriekšējos gadus. Gurķi un tomāti šobrīd ir diezgan pieprasīti, tādēļ gatavojamies arī otrai - siltumnīcā audzētai rudens ražai," norādīja Cīrulis.

Arī Cesvaines novada saimniecības "Sviķi" saimnieks Zigfrīds Krieviņš sacīja, ka ražas gads būšot labs.

"Galvenokārt audzējam sīpolus, burkānus, kāpostus, bietes, kartupeļus, tādēļ temperatūras izmaiņas atšķirīgi ietekmē katru kultūru. Burkānu, sīpolu un biešu raža izskatās laba, tomāti veiksmīgi gatavojas siltumnīcā. Novākto galvenokārt realizējam caur kooperatīvu - iegūstam stabilitāti un fiksētu cenu konkrētam periodam. Ja gadās ražas pārpalikumi, tos pārstrādājam - gurķi tiek iesālīti un kāposti skābēti," sacīja zemnieks.

Arī kooperatīva ”Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa apliecināja, ka Vidzemē un Latvijas centrālajā daļā, kur nokrišņu pietiek, ir laba raža burkāniem, kartupeļiem, kāpostiem un arī bietēm.

"Bietēm gan varētu būt problēmas ar vizuālo izskatu, jo laika apstākļu izmaiņas ir paspējušas ietekmēt to sakņu sistēmu. Problēmas varētu būt ar neapsildīto siltumnīcu tomātiem, tie var plaisāt un zaudēt kvalitāti. Kurzemē un Latgalē burkāni, kāposti, īpaši ziedkāposti, sausuma dēļ varētu nebūt kvalitatīvi," sacīja Strazdiņa.

Vienlaikus viņa atzina, ka kopējā raža pamatkultūrām ir gaidāma labāka nekā iepriekšējos gados.

"Kāposti būs gan ļoti vērtīgi, gan nesīs brangu ražu. Ņemot vērā karstuma vilni, kas ir skāris visu Eiropu, Latvijas klimatā audzētie dārzeņi būs pieprasīti arī pārējā Eiropā. Jau šobrīd ir prognozes, ka Eiropas pārstrādes uzņēmumiem varētu pietrūkt izejvielu, tādēļ dārzeņus tirgosim gan svaigā, gan pārstrādātā veidā," rezumēja uzņēmēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!