Foto: LETA
Ziemāju graudaugu sējumiem līdz šim laika apstākļi nav kaitējuši, taču laukus apdraud iespējams kailsals šīs nedēļas beigās - daļa rapšu sējumu var iet bojā, pastāstīja aptaujātie nozares pārstāvji.

Jēkabpils novada kooperatīva "Kuziks" vadītājs Mārtiņš Felss sacīja, ka ziemājiem līdz šim laika apstākļi bijuši salīdzinoši labvēlīgi. Salīdzinājumā ar pēdējiem pāris gadiem šā gada ziema bija labāka, jo sējumus pasargāja sniega sega un bija stabils sals. Sliktāk graudaugi pārziemo laika apstākļos, kad atkusnis mijas ar salu un ir biežas gaisa temperatūras svārstības. "Patlaban lauki izskatās vēl salīdzinoši labi. Sniegs ir bijis, sals nav nodarījis postu, bet mazliet bažas rada tas, ka sinoptiķi sola, ka sniegs nokusīs un nedēļas nogalēs būs kailsals. Tas varētu nodarīt postu rapsim, bet kviešiem un rudziem kailsals nav tik kritisks," teica Felss.

Viņš gan atzina, lai gan samērā veiksmīgi līdz šim aizvadīta ziema, rudenī ziemājiem klājies sliktāk, jo lietavu dēļ aizkavējās iepriekšējās ražas novākšana, ziemāju tika iesēts mazāk nekā gadu iepriekš un vietām tie cieta mitruma dēļ. "Pārlieku lielā mitruma dēļ rudenī ir vietas, kur ziemāji ir izslīkuši. Piemēram, Jēkabpilī gar Daugavas palieni augstā ūdens līmeņa dēļ bija vietas, kur ziemāju sējumi slīka," teica Felss.

Vienlaikus viņš piebilda, ka šobrīd vēl nevar izvērtēt, cik daudz ziemāju pavasarī nāksies pārsēt ar vasarājiem. Skaidrība par to varētu būt aprīlī.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs vadītājs Oskars Balodis sacīja, ka graudaugu sējumus gaidāmais sals naktīs bez sniega segas var negatīvi ietekmēt. "Sniegs kūst, zeme apakšā ir sasalusi un veidojas tāda kā ūdens kārta pa virsu. Zeme nepaspēj atkust. Vēl kādas pāris dienas gaisa temperatūra būs pozitīva līdz iestāsies mīnusi. Tur, kur biezāka sniega sega, augsne neatkusīs un ūdens pa virsu saglabāsies. Tā kā sola salu, ūdens sasals ledus blāķī, ledum saraustot auga sakņu sistēmu," prognozēja Balodis, piebilstot, ka patlaban augi ir visvārgākie, jo ir iztērējuši savas barības vielas.

Viņš piebilda, ka precīzāk graudaugu sējumu situāciju varēs izvērtēt aprīlī, taču jau tagad redzams, ka sniega sega vietām Latvijā vairs neklāj laukus, līdz ar to, uznākot kailsalam, daļa sējumu var iet bojā. "Domāju, ka atsevišķos laukos rapsis noteikti ies bojā. Kvieši ir izturīgāki, to situāciju būs jāvērtē aprīļa pirmajās dienās. Ar bažām gaidām salu, cerēsim, ka tas nepārsniegs -10 grādus," teica Balodis, atzīstot, ka gaisa temperatūru līdz -10 grādiem graudaugi bez sniega segas vēl var paciest, bet rapsim klāsies slikti tik un tā.

Balodis pieļāva, ka Vidzemē un Latgalē, kur biezāka sniega kārta, ziemāju sējumi varētu būt mazāk apdraudēti kailsalā, bet vairāk pakļauti riskam ir sējumi Kurzemē un Zemgalē.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas nogale būs salta un pārsvarā saulaina. No piektdienas līdz svētdienai arī dienas laikā gaidāms sals, savukārt naktīs daudzviet kļūs aukstāks par -10 grādiem. Vietām Vidzemē un Latgalē, pierimstot ziemeļaustrumu vējam, termometra stabiņš var noslīdēt arī zem -15 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!