Foto: F64
Neraugoties uz laikapstākļu kaprīzēm Eiropā, šīs sezonas graudaugu kultūru ražība Eiropas Savienībā pārsniegs vidējo līmeni, ziņo Eiropas agrāro resursu monitoringa aģentūra (MARS).

Eksperti norāda, ka nelabvēlīgie laikapstākļi maija beigās un jūnija sākumā apgrūtināja graudaugu sējumu attīstību lielākajā Rietumeiropas daļā. Spēcīgās lietavas un krusa Francijā un Vācijā samazināja gaidāmās graudaugu kultūru ražas ražību, tikmēr atsevišķos Polijas un Vācijas rajonos joprojām vērojams mitruma trūkums. Labi nosacījumi augu attīstībai saglabājas Rumānijā, Ungārijā un īpaši - Spānijā.

Mīksto kviešu ražība Eiropas Savienībā būs nedaudz mazāka, bet miežu - augstāka, kā prognozēts maijā. Patlaban tiek prognozēts, ka no viena hektāra vidēji tiks iekulti 55,3 centneri pārtikas kviešu (pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs ir 52,7 centneri), 50,1 centners miežu (47,2 centneri), 32,4 centneri rapša (32 centneri), 20,8 centneri saulgriežu (19,4 centneri).

Kā ziņots, maijā Starptautiskā Graudu padome palielinājusi graudu bruto ražas prognozi pasaulei šajā sezonā par desmit miljoniem tonnu - līdz 2,015 miljardiem tonnu, prognozi skaidrojot ar kviešu ražas perspektīvu uzlabošanos Eiropas Savienībā, Krievijā un ASV. Ja prognoze piepildīsies, jaunā raža būs otra lielākā vēsturē pēc 2014. gada sezonas.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju arī kopējie graudu uzkrājumi pasaulē laikā līdz nākamā gada vasarai sasniegs rekordaugstu līmeni - 474 miljonus tonnu, kas ir par sešiem miljoniem tonnu vairāk nekā pašreizējā sezonā. Prognozēts, ka 40% graudu krājumu koncentrēsies Ķīnā.

Kā jau ziņots, Latvijā pagājušajā gadā graudu kopraža sasniegusi visu laiku rekordu - trīs miljonus tonnu. Kāpumu ietekmēja ar graudaugiem apsēto platību pieaugums par 17 200 hektāru, kā arī vidējās ražības no viena sējumu hektāra kāpums. Tikmēr graudu vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties un bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!