Labas ziņas tiem, kuri vēl nav paspējuši iemest savu ideju "Ideju kausā". To izdarīt ir iespējams vēl līdz 19.oktobra plkst. 23:59 – nenoguli, citas iespējas šogad vairs nebūs! Iesūti savu ideju mājas lapā www.idejukauss.lv.

Kopš septembra sākuma aktīvi notiek pieteikšanās konkursam "Ideju kauss 2014", ko nu jau astoto gadu rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Šo gadu laikā "Ideju kausā" ir iesniegti vairāk nekā divi tūkstoši unikālu ideju, kas pierāda - Latvijā dzīvo ļoti daudz radošu un apņēmīgu cilvēku. Konkursa mērķis nav kolekcionēt ģeniālas idejas, bet gan dot pirmo atspērienu veiksmīgam biznesam, sniegt zināšanas, pieredzi un starta kapitālu konkurētspējīgām idejām.          

Zināšanas un pieredze bez maksas? Jā!
Pašlaik rit konkursa pirmais posms, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem ir aicināts iesniegt savu biznesa ideju. Lai piedalītos pirmajā posmā, ideju autoriem ir jāaizpilda idejas pieteikums, kurā īsā, kodolīgā tekstā līdz 100 vārdiem jāuzraksta idejas būtība. Pēc tam šo ideju izvērtēs neatkarīgie eksperti, kuri perspektīvākās no tām izvirzīs tālāk. "Ideju kausa" otrajā kārtā tiks piedāvāta lieliska iespēja - iegūt bezmaksas apmācību vienā no prestižākajām augstskolām Latvijā - Rīgas Biznesa skolā (RBS).

Ideju autori saņems bezmaksas apmācības šādos kursos:

  • Mārketings (RBS, Rīgas Tehniskās universitātes ( RTU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pasniedzēji);
  • Finanšu un risku vadība (Banku Augstskolas (BA) pasniedzēji);
  • Biznesa plāna rakstīšana (RBS pasniedzēji).

Lai iekļūtu konkursa finālā, konkursantiem būs jāiesniedz biznesa plāns, kurā plašāk ir aprakstīta plānotā biznesa virzība un realizācija. Šos biznesa plānus izvērtēs neatkarīgie eksperti, kuri konkursa finālam virzīs tikai 12 labākās idejas. Konkursa finālistus apmācīs gan publiski uzstāties, gan izveidot argumentētu un konkurētspējīgu prezentāciju, kurā parādīt savas prezentācijas prasmes. Konkursa finālā 12 labāko ideju autori prezentēs savas biznesa idejas dažādu nozaru pārstāvjiem jeb profesionālai žūrijai, kura tad arī pieņems lēmumu par konkursa uzvarētājiem.

Starta kapitāls Tavai idejai vēl nav paņemts!
Kopējais "Ideju kausa" balvu fonds ir 17 000 eiro. Pirmajai vietai - 7000 eiro, otrajai vietai - 5000 eiro, trešajai - 3000 eiro, kā arī 2000 eiro naudas balva tiks piešķirta par labāko eko-inovatīvo ideju.

Pirmo reizi konkursa "Ideju kauss" vēsturē tiks pasniegta arī īpaša speciālbalva, izvērtējot idejas, kas būs saistītas ar pārtikas nozari. Tieši šajā sfērā radītajiem projektiem būs vislielākais potenciāls saņemt konkursa partnera AS "Aldaris" dāvāto 1000 eiro balvu idejas attīstībai.

Konkursa kompetences partnera, Rīgas Biznesa skolas simpātiju balvu - 1000 eiro dāvanu karti - saņems viena no 12 fināla idejām. 

Negribu, lai nozog manu ideju
Pastāv uzskats, ka šādos konkursos kāds varētu vēl "zaļo" ideju nošpikot. Šis ir viens no lielākajiem mītiem, jo ikviens iesaistītais paraksta īpašu konfidencialitātes līgumu, kas paredz, ka visa ar konkursa norisi saistītā informācija ir konfidenciāla un nav izpaužama trešajām personām.

"Ideju kausa" laureātu vidū astoņu gadu laikā pārstāvētas dažādas uzņēmējdarbības nozares. Piemēram, Latvijā iemīlētais un plaši pazīstamais modes zīmols "ZIB Tekstils", kas ar savām košajām un pamanāmajām kolekcijām priecē gan Latvijas, gan ārvalstu tirgus. Modernās koka brilles "Mara Optic" vai slēgmehānismu ražotājs "Huglock", kuri savus ražojumus tirgo pat Meksikā. Šie ir tikai daži piemēri, kas spilgti raksturo "Ideju kausā" iesniegtās idejas. Mēs ticam, ka ikvienam no Jums ir vismaz viena ģeniāla ideja, tādēļ nevajag baidīties, vajag to iesniegt "Ideju kausā"!

Konkursu "Ideju kauss 2014" rīko LIAA projekta "Inovatīvas uzņēmējdarbības programma" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un Eiropas Savienība. Pieteikt savas idejas vēl ir iespējams līdz 2014. gada 19. oktobra plkst. 23.59 interneta vietnē www.idejukauss.lv, savas idejas aprakstu izklāstot uz vienas A4 lapas. Konkursa nolikums un plašāka informācija pieejama konkursa mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!