Apmeklējot AS "Sidrabe" ražotni Rīgā, rodas pārliecība, ka Latvijā ir veiksmes stāsti, ar ko lepoties. Šis augsto tehnoloģiju uzņēmums ir viens no nedaudziem pasaulē, kas ražo specializētas vakuuma iekārtas. Uzņēmuma pamatnodarbošanās ir vakuuma pārklājumu tehnoloģiskie procesi un nestandarta vakuuma pārklājumu iekārtu izstrāde un ražošana. "Sidrabē" strādā augsti kvalificēti un pieredzes bagāti speciālisti, kuri arī ir uzņēmuma veiksmīgās darbības stūrakmens.

Ražošanas pirmsākumi meklējami 1962. gadā, un, kā stāsta "Sidrabes" mārketinga un pārdošanas departamenta vadītājs Andrejs Balabkins, šo gadu laikā uzņēmumā uzkrāta milzīga pieredze, kura kopā ar mūsdienās izstrādātiem inovatīviem tehniskiem risinājumiem tiek pielietota praksē. Zināšanas un pieredze ir tas, ar ko uzņēmums var lepoties, jo ikviens izstrādājums balstās uz zinātniskiem pētījumiem.

"Sidrabes" galvenie klienti ir uzņēmumi, kuri izstrādā jaunus materiālus dažādās nozarēs. Kompānijas radītās tehnoloģijas un iekārtas tiek izmantotas, piemēram, enerģijas pārveidošanā un saglabāšanā (materiāli lokano saules bateriju un jaunas paaudzes pārlādējamo akumulatoru ražošanā), elektronikā (materiāli plakaniem un skārienjutīgiem displejiem), medicīnā (bioloģiski savietojamo materiālu pārklājumu rasošanā un nanofiltru ražošanā), astrooptikā (liela izmēra optisko teleskopu spoguļu pārklāšanas iekārtas) un citās nozarēs.

"Inovatīvu materiālu ražošanai ir nepieciešamas vakuuma pārklājumu iekārtas ar jaunām īpašībām un iespējām. Šādu augstas pievienotās vērtības iekārtu ražošanai ir nepieciešama tehniskā un zinātniskā bāze, ko nodrošina "Sidrabes" laboratorija. Pateicoties tās iespējām, darbinieku augstajai profesionalitātei un pieredzei, uzņēmums piedāvā kompleksu risinājumu inovatīvu materiālu izveidei un ražošanai, sākot no idejas līdz produktam. Tieši spēja nodrošināt risinājumu materiālu ražošanai ir galvenā uzņēmuma priekšrocība," teic A. Balabkins.

Uzņēmuma piedāvājuma kvalitāti apstiprina iegūtie sertifikāti un ilggadējie klienti, kas "Sidrabi" atzinuši par vienu no labākajiem pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat šogad uzņēmuma darbība augsti novērtēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2014", kur "Sidrabe" atkārtoti izvirzīta kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Pamatā "Sidrabe" darbojas trīs virzienos. Galvenais ir specializēto vakuuma pārklājumu iekārtu izstrāde un ražošana, otrais - zinātniski pētniecisko darbu veikšana, tehnoloģiskā procesa izstrāde un paraugmateriālu izgatavošana, savukārt trešais - iekārtu tehniskās dokumentācijas un rasējumu izstrāde.

"Sidrabe" sadarbojas ar zinātniskām institūcijām Latvijā, piemēram, Cietvielu fizikas institūtu, Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī zinātniski pētnieciskajiem institūtiem ārzemēs, tādiem kā "TNO", "Fraunhofer" un citiem.

Uzņēmums aktīvi iesaistās arī jauno speciālistu apmācībās. "Sidrabe" ik gadu piedāvā prakses vietas studentiem, un uzņēmums ir atsaucīgs pret tiem, kas raksta diplomdarbus saistībā ar uzņēmuma pamatnodarbošanos. Sadarbībā ar Latvijas Universitātes fondu "Sidrabe" piedāvā stipendijas studentiem, kuri savus studiju noslēguma darbus veido par tēmām, kas saistošas uzņēmumam. A. Balabkins ir pārliecināts - lai "Sidrabei" nākotnē būtu kvalificēti speciālisti, jauniešiem ir jāsniedz iespēja attīstīties un jāatbalsta viņi jau studiju gados. 

Par konkursu "Eksporta un inovācijas balva"
"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada konkursa laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus tā dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!