Foto: stock.xchng
Pieaugošās sankcijas pret tehnoloģiju uzņēmumiem, kā arī centieni nodarboties ar agresīvu vietējā tirgus protekcionismu Ķīnai un Krievijai ilgtermiņā var nozīmēt vispārējas tehnoloģiskās atpalicības iestāšanos salīdzinājumā ar citām valstīm, ziņo informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "The Register".

Pēdējā laikā gan Krievija, gan arī Ķīna nākušas klajā ar bargām prasībām rietumu IT uzņēmumiem, kam jāpierāda savas programmatūras drošumu, pretējā gadījumā riskēts tiek ar ļoti apgrūtinātiem tirgus nosacījumiem vai arī uzņēmējdarbības aizliegumu konkrētajā valstī. Kā pamatojums ieviestajām normām oficiāli tiek uzrādīta ASV Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) Edvarda Snoudena pārbēdzēja nopludinātā informācija par ASV izlūkdienestu ambīcijām pieprasīt iestrādāt "sētas durvis" teju jebkurā programmā.

Ķīna patlaban ir atteikusies no "Microsoft Windows 8" lietošanas, "Kaspersky Lab" (par spīti tam, ka to izstrādā Krievijā) un "Symantec" kiberdrošības programmatūras, kā arī uzstādījusi papildu prasības "Microsoft", "Qualcomm" un plānojot aizliegt darboties "IBM".

Izskanējušas arī ziņas, ka Ķīnas valdība dodot nepārprotamus mājienus, ka iedzīvotājiem vajadzētu izvairīties no "Oracle" un "ECM" sistēmu izmantošanas, tā vietā iesakot izmantot pašmāju uzņēmumu izstrādātās alternatīvas.

Krievijas valdība pagājušonedēļ pieprasījusi, lai "SAP" un "Apple" nodotu izskatīšanai savas programmatūras pirmkodu. Tāpat arī Maskava centusies panākt, ka sociālajos tīklos atrodamie dati par Krievijas iedzīvotājiem būtu jāglabā Krievijā fiziski esošos serveros. Izskanējušas arī ambīcijas par krievu valdības vēlmi neizmantot populāros ''x86'' arhitektūras procesorus, tā vietā izstrādājot pašiem savus ARM procesorus.

"Šādas darbības var atstāt postošu ietekmi uz IT tirgu kopumā un uzņēmēji var nonākt situācijā, ka viņu bizness pilnībā būs atkarīgs no vietējo varu lēmumiem," notiekošo komentēja IT tirgus analīzes kompānijas "Canalys" vecākā analītiķe Nušina Vaiani.

Vēl absurdāka situācija esot ar atteikšanos no ''x86'' procesoriem. Biznesa analītikas kompānijas "Gartner" eksperts Mārtins Reinolds uzskata, ka Krievija, atsakoties no ''x86'' tehnoloģijas, sev iešaus kājā. Salīdzinot ar parastu ARM procesoru, "Qualcomm" veiktās izmaiņas tā veiktspēju padarot uz pusi lielāku, bet "AMD" un "IBM" produkcija var būt līdz divām ar pusi reizēm jaudīgāka. Tai pat laikā "Intel" tehnika to varot pat seškāršot.

Par pilnīgu IT sistēmu migrāciju uz pašmāju ražojumiem skeptiska arī ir "Canalys" analītiķe Karisa Čua. "Ir ļoti mazticams, ka Krievijas valdība aizstās pilnīgi visu IT produkciju ar Krievijas ražojumiem, jo tam trūkstot vajadzīgo zināšanu, kā arī esošās infrastruktūras masveida nomaiņa prasītu ārkārtīgi ilgu laiku," viņa norāda.

To, vai Krievija spēs funkcionēt ar novecojušu aparatūru, katrs var minēt pats, bet skaidrs esot tas, ka šāda atpalicība noteikti nav tās iedzīvotāju interesēs, vēsta "The Register".

"Viens ir skaidrs - valdības cenšas tehnoloģijas izmantot kā politisko instrumentu," secina Čua. Tai pat laikā Reinolds piezīmē, ka šādu tirgu veidošanās varētu sniegt izaugsmes iespējas jauniem spēlētājiem, kas būs gatavi iekarot tirgu aiz Dzelzs priekšskara vai Lielā ugunsmūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!