Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" uzreiz par trim pakāpēm – no "A-/A3" līdz "BBB-/Baa3" - pazeminājusi Spānijas kredītreitingu, vēsta ārvalstu mediji.

Aģentūra paziņojumā presei pieļāvusi arī turpmāku reitinga pazemināšanu, kas nozīmē, ka vērtējums var tikt atkārtoti pārskatīts tuvāko trīs mēnešu laikā.

Analītiķi kā galveno iemeslu reitinga pazemināšanai minējuši spāņu valdības lēmumu pieņemt eirozonas valstu finansiālo palīdzību 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā, kas būtiski audzēs jau tā lielo Spānijas valdības parādu. Tāpat analītiķi norādījuši uz Spānijas ekonomikas vājumu.

Kredītreitingu skalā "BBB-/Baa3" ir zemākā investīciju līmeņa pakāpe. Turpmāka Spānijas reitinga samazināšanas gadījumā Dienvideiropas valsts novērtējums nokļūs spekulatīvajā līmenī.

Par lēmumu vērsties pēc starptautiskās finansiālās palīdzības Spānija paziņoja pagājušajā sestdienā. Tad eirozonas valstu vadība paziņoja, ka šāda palīdzība tiks sniegta un tās apjoms var sasniegt 100 miljardus eiro.

Finansiāls atbalsts Spānijai nepieciešams, lai rekapitalizētu savu banku sektoru. "Moody's" analītiķi iepriekš atzīmēja, ka banku sektors problēmas nonācis recesijas, hipotekārās kreditēšanas problēmu un augstā bezdarba dēļ valstī.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" pagājušajā nedēļā uzreiz par trim pakāpēm pazemināja Spānijas kredītreitingu. Dienvideiropas valsts kredītreitings pazemināts no "A"/A2 līmeņa līdz "BBB"/Baa2. Turklāt reitingam noteikta negatīva prognoze, kas norāda uz iespēju par turpmāku reitinga pazemināšanu.

"Fitch" atzīmēja, ka Spānijai banku restrukturizācija izmaksās 50-60 miljardus eiro (35-42 miljardus latu). Taču sliktākā scenārija gadījumā bankām vajadzēs novirzīt lielāku summu – 100 miljardus eiro (70,28 miljardus latu), kas ir 9% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!