Pēc arvien jaunu faktu atklāšanas par vardarbību ieslodzījumu vietās ASV Tieslietu departaments publiski paziņojis, ka pārtrauks uzturēt ieslodzītos privātajos cietumos.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā departamenta iekšējā uzraudzības un kontroles dienesta ziņojumu, kurā minēts, ka privātie cietumi ir krietni bīstamāki gan ieslodzītajiem, gan tur strādājošajiem. Pieņemtais lēmums skars 13 cietumus vairākos federālajos štatos – tajos pašlaik ieslodzīti 22 tūkstoši cietumnieku jeb aptuveni 12% no kopējā valsts ieslodzīto skaita.

Lielāko daļu no ASV privātajiem cietumiem pārvalda divas biržās kotētas korporācijas – "Corrections Corp. of America", "GEO Group Inc.". 2014. gadā ASV privāto cietumu uzturēšanai tērējusi 639 miljonus ASV dolāru, izpētījis "The Wall Street Journal".

Līgumi gan netiks lauzti uzreiz, bet tiks sagaidīti to beigu termiņi, pēc kuriem tos vairs nepagarinās. Tas arī nozīmē, ka dažos no štatiem privātie cietumi turpinās darbu vēl vairākus gadus.

Lēmums, kā publikācijā norāda "Vox", ir negaidīts. Tas pieņemts pēc ziņojuma, kurā ņemti vērā dati par 14 privātajiem un 14 valsts cietumiem laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam. Privātajos cietumos tika atklāti ievērojami sliktāki rezultāti visās pētītajās kategorijās, tostarp rādītājos par kontrabandu, ziņojumos par negadījumiem, ieslodzīto disciplīnu un ieslodzīto sūdzībām.

"Piemēram, salīdzinot ar federālajiem cietumiem, privātajos cietumos cietumniekiem konfiscēts astoņas reizes lielāks nelegāli ienesto telefonu skaits. Tāpat privātajos cietumos ir augstāks uzbrukumu skaits – gan ņemot vērā cietumnieku uzbrukumus citiem cietumniekiem, gan cietumnieku uzbrukumus personālam," minēts ziņojumā.

Tādējādi, kā galvenais arguments privāto cietumu likvidēšanai minēta to salīdzinoši zemā uzturēšanas efektivitāte.

Kā atgādina "Reveal" žurnālisti, lēmums pieņemts vien divus mēnešus pēc tam, kad ASV politiskā žurnāla "Mother Jones" žurnāliste Šeina Bauere četrus mēnešus, tiekot pieņemta darbā par cietuma apsardzi, filmēja un ierakstīja cietumnieku ikdienu vienā no privātajiem cietumiem, tostarp viņa pieredzēja, kā cietumnieki uzbrūk viens otram ar nažiem, gan bija aculieciniece dumpja mēģinājumiem. Šeinas pētnieciskās žurnālistikas veikums lasāms šeit.

Cietumu sistēmu gan nav kritizējuši tikai pētnieciskie un ziņu žurnālisti, tā vienu no savām epizodēm neefektīvajai privāto cietumu sistēmai veltījis arī šova "Last Week Tonight" vadītājs Džons Olivers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!