Foto: LETA

Krievija necieš topošo Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības līgumu jeb ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu (TTIP), jo tas ir labs ASV, ES un transatlantiskajai tirdzniecībai, intervijā sacīja ASV vēstnieks ES Entonijs Gārdners.

Runājot par TTIP, vēstnieks norādīja, ka minētais līgums nav vērsts pret nevienu, taču, redzot informāciju "RT" ("Russia Today") mājaslapā, Krievijas kontrolētajos mediju avotos, varot pilnīgi droši sacīt, ka Krievija necieš šo līgumu, jo tas ir labs ASV, ES un transatlantiskajai tirdzniecībai. "Šis līgums padarīs Eiropu tikai stiprāku un konkurētspējīgāku. Mums ir nepieciešama stipra Eiropa, kas no pašreizējiem izaicinājumiem iznāks tikai stiprāka. Mums nepieciešama stipra Eiropa, stiprs partneris, lai risinātu savstarpējus un globālus izaicinājumus," pauda diplomāts.

Atgriežoties pie Krievijas, Gārders skaidroja, ka viņu ekonomikas modelis, kas fokusēts uz resursu eksportu, izskatīsies mazāk pievilcīgs. "Viņu kūrētā Eirāzijas savienība būs mazāk nozīmīga," sprieda vēstnieks, norādot, ka Krievija necieš šo līgumu, jo tas ir arī par ģeopolitiskajām izvēlēm.

"Un tas ir absolūti fundamentāli," viņš rezumēja.

Gārdners jau iepriekš sacījis, ka Latvija ir uz eksportu orientēta ekonomika, turklāt Rīga jau vēsturiski ir bijusi labi zināma kā nozīmīgs tirdzniecības centrs. "Latvijai ir daudzi mazie un vidējie uz eksportu orientēti uzņēmumi, kas no šī līguma tikai iegūs, jo piekļuve ASV tirgum būs atvieglota," skaidroja diplomāts.

Tikmēr, taujāts par bažām, ka Latvijas tirgu savā ziņā pārpludinās lēta ASV produkcija un valstī esošie uzņēmumi zaudēs savu konkurētspēju, viņš norādīja, ka gandrīz visiem produktiem tarifi tiks likvidēti, kas faktiski nozīmējot, ka atsevišķi ASV produkti, kuriem līdz šim bija augstāki tarifi, vieglāk varēs tikt ES tirgū.

"Tā ir taisnība. Tomēr vairākas ES kompānijas balstās uz importu, lai saglabātu savu konkurētspēju starptautiski, līdz ar to pieeja šiem materiāliem palielinās to konkurētspēju. Bet runāsim skaidru valodu - brīvajā tirdzniecībā visi nebūs ieguvēji," atzina Gārdners. "Tomēr mēs esam pārliecināti, ka uzvarētāju skaits būs lielāks nekā zaudētāju," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!