Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas Federālā tiesa atzinusi starptautiskās reitingu aģentūras "Standard & Poor's" (”S&P”) vainu investoru mānīšanā un maldināšanā 2006.gadā – pāris gadu pirms globālās krīzes, vēsta ārvalstu mediji.

Pagājušā gada oktobrī 12 Austrālijas pilsētas vērsās tiesā, apgalvodamas, ka reitingu aģentūra tās ir apmānījusi, nosakot "ААА" reitingu ”Constant Proportion Debt Obligation” (CPDO) vērtspapīriem, kas iegādāti 2006.gadā.

”S&P” analītiķi tolaik apgalvojuši, ka šo obligāciju defolta risks ir mazāks par 1%, taču pēc vairākiem mēnešiem vērtspapīri zaudēja 90% vērtības, bet varas iestādes zaudēja savus ieguldījumus par 16,6 miljoniem dolāru.

Tiesa atzina, ka ar augstākā reitinga noteikšanu obligācijām investori ir maldināti. Tiesa secinājusi, ka kopējie Austrālijas pilsētu zaudējumi obligāciju izlaides organizatora Nīderlandes bankas ”ABN Amro” un reitingu aģentūras darbību dēļ bijuši vairāk nekā 31 miljons dolāru.

”S&P” savu vainu notikušajā noliedz un solījusi pārsūdzēt tiesas lēmumu.

Austrālijas tiesas lēmums ir pirmais, kurā ir atzīta reitingu aģentūras vaina saistībā ar apzināti maldinoša un pārlieku augsta reitinga noteikšanu. ”The Financial Times” atzīmējis, ka šis tiesas lēmums kļūs par atskaites punktu līdzīgās tiesvedībās Eiropā, arī Lielbritānijā.

Tiek pieļauts, ka reitingu aģentūru darbības, paaugstinot dažādu vērtspapīru reitingus, bija viens no iemesliem 2008.gada finanšu krīzei. Tad daudzas emitētās obligācijas ar augstāko "ААА" reitingu salīdzinoši īsā laikā zaudēja savu vērtību, kā dēļ daudzi investori zaudēja savus ieguldījumus un bankrotēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!