Foto: Reuters/Scanpix
Rīgā notiekošā Austrumu partnerības samita laikā Slovākija, Ungārija, Bulgārija un Rumānija vienojušās par vērienīga enerģētikas projekta uzsākšanu, liecina Eiropas ziņu medija "Euractiv" informācija.

Minētās valstis Rīgā parakstījušas vienošanos par starpvalstu gāzes vada savienojuma veidošanu. Plānotais cauruļvadu tīkls izmantotu pašreizējo "Eustream" infrastruktūru, papildu cauruļvadi būtu jāizbūvē aptuveni 600 kilometru garumā.

Projekta izmaksas tiek lēstas 750 miljonu eiro apmērā. Aģentūra "Reuters" vērtē, ka jaunais atzars, kas savienotu Eiropas centrālo daļu ar Balkāniem, nodrošinātu gāzes apgādi Serbijai un Bulgārijai - gadījumā, ja Krievija pārtrauktu dabasgāzes piegādes šīm valstīm, tās joprojām spētu nodrošināt jaunais savienojums.

Panāktā vienošanās gan netiks pieminēta Rīgas samita noslēguma deklarācijas tekstā, ziņo "Euractiv". Ungārijas, Bulgārijas, Rumānijas un Slovākijas panākats vienošanās teksts angļu valodā pieejams "Euractiv" mājaslapā. 

Jau ziņots, ka ceturtdien Rīgā sākas svarīgākais Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē notikums – ilgi gaidītais Austrumu partnerības samits. Ārzemju mediju, politiķu un ekspertu domas par samitu dalās, kamēr Latvijā, vismaz publiskajā vidē diplomāti par to izsakās optimistiski, tikmēr ārpus mūsu valsts robežām pastāv arī bažas, ka samita nozīme var pazust tukšos vārdos un politiķu retorikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!