Foto: photogrammar.yale.edu
Lielās depresijas laikā, pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Franklina Delano Rūzvelta komanda uz 50 štatiem nosūtīja fotogrāfus, lai tie fiksētu valsts stāvokli tās visievainojamākajā brīdī.

Jeilas universitāte un ASV kongresa bibliotēka izveidojušas jaunu vēsturisku projektu – "Photogrammer", kur nu pārskatāmā veidā bez maksas apskatāmas 170 000 fotogrāfijas, kas spilgti raksturo tā laika cilvēku cīņu par izdzīvošanu.

Fotogrāfiju arhīvs pieejams šeit.

1929. gada 24. oktobrī jeb tā sauktajā "Melnajā ceturtdienā" līdz ar ASV vērtspapīru tirgus krahu aizsākās 20. gadsimta smagākā ekonomikas krīze pasaulē. Šajā ceturtdienā Ņujorkas fondu biržā tika ārkārtīgā ātrumā pārdoti 13 miljoni akciju.

Valsts vadošie baņķieri ārkārtas sapulcēs centās situāciju normalizēt, taču tas vispārēju paniku un turpmāko akciju pārdošanas vilni nemazināja.

Krīzes cēloņi bija sabiedrības pārlieku lielais optimisms, neapdomīgi rīkojoties ar saviem finanšu līdzekļiem. Cilvēki, pieaugot labklājībai ASV "zelta divdesmitajos", intensīvi ieguldīja naudu akciju tirgos, kas savukārt pavēra ceļu dažādām tirgus spekulācijām, kas noveda pie tirgus sabrukuma.

Miljoniem iedzīvotāju vienā mirklī zaudēja visus savus ietaupījumus, bet viss akciju tirgus īsā laikā zaudēja 30 miljardus dolāru - tas ir vairāk nekā ASV valdība iztērēja visa Pirmā pasaules kara laikā. Stabilizēt valsts finanšu stāvokli izdevās tikai pēc 25 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!