Foto: Publicitātes foto
Pasaules sabiedrība arvien biežāk domā par to, kā savā ikdienā izmantot dabas doto enerģiju un viedierīces, samazinot gan izmešu daudzumu atmosfērā, gan rēķinus. Nīderlandes pilsētiņā Hogkerkā ir izveidots neliels "gudro māju" rajons, kura iedzīvotāji izmanto planšetdatoru, lai elektroierīces darbinātu visizdevīgākajā brīdī.

"PowerMatching City" ir Eiropā pirmais projekts, kur viedierīces, saules baterijas un vējš tiek izmantotas elektroenerģijas un siltuma regulēšanai un lietošanai. Projekta mērķis ir taupīt un gudri izmantot atjaunojamo enerģiju. Projekts aizsākās 2009.gadā, kad tajā iesaistījās 25 mājsaimniecības, bet nu jau tas ir audzis līdz 42 mājsaimniecībām, kuras savas elektroierīces darbina gudri, sev izdevīgā brīdī.

Projekta dalībnieki ir saslēgti vienotā tīklā, kas ļauj saprast, kā kaimiņš lieto savu elektrību, lietot to, kad tas ir lēti vai "pārdot" kaimiņam, kad tas ir izdevīgi pašam. Visas mājas ir aprīkotas ar saules paneļiem un pievienotas vējdzirnavām, kuras ražo elektrību un siltumu.

Izmantojot planšetdatoru, kurā ir visa informācija par elektrības patēriņu un tās cenu dotajā brīdī, mājsaimniecība var izlemt, kad darbināt, piemēram, veļasmašīnu. Proti, sistēma pati izvēlas brīdi, kad ir visizdevīgāk veļasmašīnu darbināt un cilvēkam vien jādot tai uzdevums, piemēram, netīro veļu izmazgāt līdz pulksten deviņiem nākamās dienas rītā, un tā ieslēgsies pati.

"Gudrā māja" saprot, kurš ir tas brīdis, kad pūš visspēcīgākais vējš un, sadarbībā ar saules paneļiem, elektrība darbojas "visstiprāk" un ir lētākā. Tāpēc gudrā sistēma izvēlas to brīdi, kad veļasmašīnu darbināt ir visefektīvāk, proti, lētāk.

"PowerMatching City" izveidotāji norāda, ka pieprasījums pēc elektrības vislielākais ir vakara stundās, kad sanākušās ģimenes mājās skatās televizoru un darbina citas ierīces, tāpēc prātīgāk ir, piemēram, elektromobiļus uzlādēt brīdī, kad kopējais apkaimes elektrības patēriņš kritīsies. Planšetdatori ļauj redzēt, kā elektrību katrā konkrētajā brīdī lieto kaimiņš un izvērts, kad to visgudrāk būtu lietot savās mājās.

"PowerMatching City" jau tagad šādā veidā izmanto viedierīces, lai mājsaimniecības varētu regulēt elektrības lietošanu. Mājsaimniecības var izmantot dažādus enerģijas avotus, superefektīvus un atjaunojamos.

Šī rajona iemītnieki atzīst, ka dzīvot šādā mājā ir ērti un izdevīgi. Iedzīvotāji uzsver, ka vējš un saule ir mūžīgi enerģijas avoti, kamēr citi dabas resursi ar laiku var izsīkt. Tāpēc šādas "gudrās mājas" ir sabiedrības nākotnes visizdevīgākais modelis.

Ciematā 400 kvadrātmetrus aizņem privātie saules paneļi, bet 355 kvadrātmetrus kolektīvie saules paneļi, kad darbojas ar 82 kW maksimālo jaudu.

"PowerMatching City" jau guvuši atzinību arī citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!