Kāds tirgotājs Vācijā veikala produkciju atdevis kā labdarību bēgļiem, tikmēr kāds cits pārdevējs rīkojies tieši otrādi un pie veikala durvīm izvietojis apsargus, lai tie iebraucējus neielaistu iekšā, publikācijā raksta ietekmīgais Vācijas medijs "Deutsche Welle".

Pēc tam, kad nakts vidū pilsētā ieradās autobuss ar bēgļiem, lielveikala "Rewe" tirgotājs Juhenā par velti dalījies ar veikala krājumiem. Veikala īpašniekam Mihaelam Ermeram nakts vidū piezvanīja ugunsdzēsēji, kas Juhenā, līdzīgi kā daudzās citās Vācijas pilsētās, palīdz ar bēgļu uzņemšanas loģistikas jautājumiem.

Bēgļiem, kas bijuši autobusā, trūkusi bērnu pārtika un higiēnas līdzekļi. "Atbildējām, ka, protams, palīdzēsim. Mēs iztīrījām plauktus un visu atdevām. Kad kādam ir nepieciešama palīdzība, tad šī palīdzība ir jāsniedz," intervijā medijam sacījis veikalnieks.


Uzraksts pie tukšajiem plauktiem , kas redzams attēlā, vēsta, ka preces vairs nav pieejamas ārkārtas situācijas dēļ, kā arī lūdz pircēju sapratni. "Rewe" veikala stāsts kļuva par vienu no populārākajiem Vācijā, Mihaelam Ermeram saņemot daudzus pateicības vārdus par labsirdību.

Taču, kā norāda Ermers, viņš nesaņēma pateicības vārdus vien. Daudzi rakstīja privātas vēstules, kā arī dalījušies ar negatīviem komentāriem uzņēmuma "Facebook" lapā.

""Rewe" pilnā nopietnībā atdeva visus lielveikala preces bēgļiem. Es gan kaut kā no viņiem dāvanas nekad neesmu saņēmis. Vairs nekad tur savu kāju nesperšu," kādu no negatīvajiem komentāriem medijam atstāstījis Ermers.

Taču ne visur bēgļu ierašanās Vācijā noritējusi tik gludi. Tā Kaldenas veikala "Edeka" īpašnieki noalgojuši apsargus. Bēgļi, kā norādījis veikalnieks, regulāri bariem ieradušies veikalā, zaguši, kā arī atstājuši aiz sevis saplēstus veikala pārtikas paku iepakojumus.

"Edeka" īpašnieks Ēvalds Ekerts, lai ieviestu kārtību, noalgojis jaunu apsardzes firmu, kā arī ieviesis noteikumu, ka veikalā vienlaikus var atrasties tikai divi bēgļi. Saņemdams kritiku, Ekerts ātri vien pārstājis komunicēt ar medijiem, taču vienā no pēdējiem publiskajiem paziņojumiem norādījis, ka bēgļu krīzes laikā sajuties "atstāts viens pats" un tāpēc centies pats tikt galā ar risku, ko veikalam radījuši bēgļi.

Policija Kaldenā norāda, ka Ekerta teiktais esot pārspīlējums, katrā gadījumā no veikala īpašnieka neesot saņemtas oficiālas sūdzības.

Jau ziņots, ka, Eiropai saskaroties ar lielāko bēgļu migrāciju kopš 2. pasaules kara, Latvija drīzumā varētu kļūt par mājvietu vairāk nekā 500 patvēruma meklētājiem, kuri bēg no kara un vajāšanas savās valstīs vai no pārblīvētajām nometnēm kaimiņvalstīs devušies uz Eiropas Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!