Amerikas Savienotās Valstis (ASV) izvērsušas izmeklēšanu naudas atmazgāšanas lietā, apsūdzot Vācijas lielāko banku "Deutsche Bank" fiktīvu darījumu iesaistē Maskavā, ziņo laikraksts "Financial Times".

Jau vasarā Ņujorkas Finanšu pakalpojumu dienests (DFS) informēja par izmeklēšanu, kas koncentrējas uz vairāku miljardu dolāru vērtiem darījumiem, ko "Deutsche Bank" veikusi Krievijā un kas pēc DFS uzskatiem varētu būt izmantoti, lai slēptu naudas pretlikumīgu izvešanu no Krievijas.

Tagad ASV Tieslietu departaments un DFS nonākuši pie jauniem pierādījumiem un uzskata, ka Vācijas bankas Maskavas filiāle pārkāpusi rietumvalstu noteiktās sankcijas pret Krieviju. Proti, "Deutsche Bank" kalpojusi par darījumu starpniekbanku kādam ASV baņķierim, kura vārds pagaidām nav atklāts, un tuviem Krievijas prezidenta sabiedrotajiem brāļiem Arkādiju un Borisu Rotenbergiem.

Kopumā, kā norāda laikraksts, banka, iespējams, piedalījusies vērienīgā naudas atmazgāšanā, - fiktīvo darījumu summa tiek lēsta aptuveni sešu miljardu ASV dolāru apmērā.

Šobrīd izmeklēšanā tiek noskaidrots, vai par nelikumīgajiem darījumiem atbildīgi individuāli bankas darbinieki, vai arī shēma bijusi plašāka un par to zinājusi arī bankas vadība. Savukārt "Deutsche Bank" atturas no plašākiem komentāriem, kā arī uzsākusi plašu iekšējo organizācijas izmeklēšanu.

Brāļi Rotenbergi ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iepazinās jau pagājušā gadsimta 60. gados. Viņi kopā trenējušies džudo. Ziņots, ka Rotenbergus dēvē arī par Krievijas valsts pasūtījumu karaļiem un viņu labklājība neticami pieaugusi tieši Putina valdīšanas laikā. Abiem uzņēmējiem pieder kompānija, kas piegādā un liek cauruļvadus enerģētikas milzim "Gazprom".

Ziņots, ka Eiropas Savienības līderi lēmuši pret Krieviju paplašināt sankcijas, kā rezultātā Brisele ieviesusi ceļošanas aizliegumus un vairāku uzņēmumu aktīvu iesaldēšanu. Sankcijas pret atsevišķiem Krievijas tautsaimniecības sektoriem noteikusi arī ASV un citas pasaules lielvaras.

Pasaule tādā veidā reaģē, un mēģina sodīt Krieviju par notikumiem Ukrainas austrumu reģionos, kur drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no 2014.gada aprīļa.

Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!