Foto: AFP/Scanpix
Topošajai Eiropas Enerģētikas Savienībai tiks noteikts regulators, kas uzraudzīs dalībvalstu enerģētikas politiku. Kā liecina "Euractiv.com" rīcībā esoši nopludināti Eiropas Komisijas (EK) dokumenti, par regulatoru tiks apstiprināta Energoregulatoru sadarbības aģentūra (ACER).

Šobrīd ACER pamatuzdevums ir palīdzēt valstu energoregulatoru iestādēm pildīt to pienākumus ES līmenī, kā arī vajadzības gadījumā koordinēt šo iestāžu darbību. Taču, kā liecina EK nopludinātie dokumenti, aģentūras pilnvaras tiks krietni palielinātas, un ES kļūs par vienu dalībvalstis uzraugošu iestādi bagātāka.

Dokumenti liecina, ka ACER būtu ES iekšējā enerģētikas tirgus galvenais regulators, kā arī nepieciešamības gadījumā strādātu ar trešo valstu tirdzniecības jautājumiem. Tas nozīmētu ACER uzraudzību pār ES dalībvalstu un trešo valstu enerģētikas savstarpējām attiecībām, noslēgtajiem līgumiem.

Jau vēstīts, ka Enerģētikas savienība tiek veidota kā pretreakcija enerģētikas draudiem, kas radušies Krievijas agresijas Ukrainā dēļ. Krievija aptuveni 30% no dabasgāzes, kas paredzēta Eiropas tirgum, eksportē caur Ukrainu. Ja Krievija pārtrauktu gāzes piegādes Ukrainai, apdraudēti tiktu arī Eiropas iedzīvotāji. Tāpat, kā iepriekš vērtējuši enerģētikas eksperti, savienība nepieciešama, lai stiprinātu Baltijas valstu drošību un enerģētikas neatkarību.

Jaunā regulatora ACER uzdevums būtu arī uzraudzīt "Gazprom" un ES dalībvalstu noslēgtos līgumus. Maskavā bāzētā kompānija jau paspējusi paziņot, ka turpina pastāvēt uz konfidencialitātes principu un līguma detaļas atklāt nevēlas.

Jau vēstīts, ka veidojot Enerģētikas savienību, šobrīd Eiropas Parlamenta (EP) Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā notiek darbs pie Eiropas enerģētikas drošības stratēģijas, kas ieplānota kā vadlīnijas savienības darbības pamatprincipiem. Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošais stratēģijas melnraksts, tas būs pirmais formālais dokuments ES enerģētikas nozarē, kur Krievija oficiāli tiek nosaukta par neuzticamu sadarbības partneri.

ACER pēdējo gadu laikā nav pirmā jauna Eiropas līmeņa institūcija, kurai uzticēta konkrētas nozares ES vienotā tirgus regulatora funkcija. Tā, pārvarot finanšu krīzi, strādāts pie Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes, Banku savienības un Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestādes izveides.

Slovēnijā bāzētā aģentūra savu darbību ar jaunajam pilnvarām varētu uzsākt 2015 vai 2016.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!