Foto: AFP/Scanpix
Nedēļas nogalē Eiropas Savienība (ES) un Ķīna beidzot vienojušās par saules paneļu importu ES no Āzijas lielvalsts, vēsta ārzemju mediji.

Pēc nedēļas nogalē notikušajām divpusējām sarunām ES tirdzniecības komisārs Karels de Guhts paziņoja, ka esot apmierināts ar sarunu iznākumu. ES ar Ķīnu esot vienojušās par minimālo cenu par kādu Ķīnas saules paneļi ES tiks pārdoti.

Maijā Eiropas Komisija (EK) paziņoja par lēmumu piemērot antidempinga nodevas saules paneļu importam no Ķīnas. Karels de Guhts paziņoja, ka EK nolēmusi piemērot tarifus pēc tam, kad tika konstatēts, ka Ķīnā ražoti saules paneļi ES tirgū tiek pārdoti līdz pat 88% lētāk par to reālo pašizmaksu. Komisārs norādīja, ka dempings nopietni apdraud Eiropas saules paneļu nozari, kas nodarbina vairāk nekā 25 000 cilvēku.

EK nostāja bija, ka Ķīnas saules paneļu importam tiks piemērots tarifs 11,8% apmērā un tas stāsies spēkā 6.jūnijā. Savukārt, 6.augustā tarifs palielināsies līdz 47,6%, ja Ķīna nebūs izrādījusi pretimnākšanu un iniciatīvu normalizēt situāciju. De Guhts izteicās, ka, "tagad bumba ir Ķīnas laukuma pusē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!