Foto: Reuters/Scanpix
Pasaulē lielākās sociālās saziņas vietnes "Facebook" akciju pirmā tirdzniecības diena biržā izrādījusies ne tik veiksmīga, kā eksperti iepriekš prognozēja, vēsta ārvalstu mediji.

Tirdzniecības dienas beigās "Facebook" akcijas cena "NASDAQ" biržā Ņujorkā bija pakāpusies līdz 38,23 dolāriem (21,1 latam) par akciju, par 0,23 dolāriem jeb 0,6% pārsniedzot 38 dolārus (20,9 latus) - cenu, par kādu akcijas izvietotas to sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO).

Tirdzniecības dienas sākumā "Facebook" akciju cena gan pakāpās par 11% - līdz 42,05 dolāriem (23,02 latiem) par akciju. Tomēr lielāko tirdzniecības dienas daļu akcijas cena nedaudz pārsniegusi 38 dolāru robežu.

Tādējādi "Facebook" debija biržā sarūgtinājusi daudzus ekspertus, kuri iepriekš prognozēja lielu ažiotāžu un pieprasījumu pēc sociālā tīkla akcijām to pirmajā tirdzniecības dienā biržā. Gaidīts, ka lielā investoru pieprasījuma dēļ akcijas cena pirmajā tirdzniecības dienā pieaugs pat par 30%-50%.

Analītiķi min vairākus notikušā iemeslus: tirdzniecībā piedāvāts liels daudzumu akciju, vispārēja nestabilitāte fondu tirgos pasaules ekonomikas problēmu dēļ, kā arī nesenais auto ražotāja "General Motors" (GM) lēmums atteikties no reklāmas "Facebook" tīklā un citi.

Tomēr, lai arī "Facebook" akcijas cena īpaši nemainījās, tirdzniecība bija ātra un intensīva, raksta "The Wall Street Journal".

Pirmajās 30 akciju tirdzniecības sekundēs īpašniekus mainīja 80 miljoni akciju, bet visā tirdzniecības dienā kopumā - 567 miljoni akciju. Līdz ar to pārsists līdzšinējais IPO rekords - 2010.gadā tirdzniecībā īpašniekus mainīja ap 450 miljoni GM akciju.

"Facebook" IPO piektdien piedāvāja 421 miljonu akciju. Pārdodot vienu kapitāldaļu par 38 dolāriem, kompānija kopumā ieguvusi ap 16 miljardiem dolāru (8,8 miljardiem latu), bet kompānijas vērtība aplēsta 104 miljardu dolāru (57,4 miljardu latu) apmērā.

Līdz ar to "Facebook" uznāciens tirgū ir kļuvis par lielāko IPO interneta uzņēmumu vēsturē, pārsitot "Google" sniegumu. Savukārt visu ASV IPO vēsturē "Facebook" akciju IPO sniegums ir trešais lielākais aiz "Visa" un GM.

Jau vēstīts, ka ceturtdien "Facebook" paziņoja, ka akciju tirdzniecība tiks sākta piektdien biržā NASDAQ", vienu akciju piedāvājot nopirkt par 38 dolāriem. Tāpat "Facebook" ceturtdien paziņoja, ka, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc akcijām, kompānija par 25% palielinās IPO piedāvāto akciju apjomu.

Tirdzniecību Ņujorkas biržā piektdien atklāja "Facebook" dibinātājs un īpašnieks Marks Zakerbergs, kurš ar tirdzniecības vietu no kompānijas bāzes vietas Kalifornijā sazinājās ar video sakaru palīdzību. "Facebook" akciju tirdzniecība sākšana gan tehnisku iemeslu dēļ piektdien nedaudz aizkavējās.

Facebook" ir pasaules lielākā sociālā tīkla vietne, kura atvērta 2004. gadā. Tās dibinātājs un īpašnieks ir amerikāņu programmētājs Zakerbergs. Interneta sociālā tīkla "Facebook" vērtība sasniegusi 100 miljardus ASV dolārus, šopavasar vēstīja laikraksta "The Telegraph" tīmekļa vietne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!