Foto: Sputnik/Scanpix

ASV nodokļu administrācija pēta "Facebook" pārcelšanos uz Īriju un to, vai šādi kompānija centusies izvairīties no nodokļu maksāšanas ASV, vēsta "The Guardian".

Uzņēmumam nodokļos varētu nākties maksāt papildu trīs līdz piecus miljardus ASV dolāru, ja izmeklēšanā tiks pierādīts, ka "Facebook" savus aktīvus uz Īriju pārcēla, lai izvairītos no nodokļiem.

Šonedēļ ASV Ieņēmumu dienests "Facebook" nosūtījis paziņojumu par nepietiekamiem nodokļu maksājumiem, uzņēmums atzinis savā finanšu pārskatā par otro ceturksni. Tāpat kompānija atzinusi, ka tas var ietekmēt tās finanšu situāciju.

Uzņēmuma runasvīrs paziņojumā norādījis, ka ""Facebook" izpilda visus noteikumus un regulējumu, kas uz to attiecas valstīs, kur mēs strādājam".

Nodokļu administrācija sāka pārbaudi 2013. gadā, pētot aktīvus, ko "Facebook" pārcēla uz Īriju 2010. gadā. Īrija ir pazīstama ar tās zemajiem korporatīvajiem nodokļiem - valsts uzņēmumu ienākumu nodokļa likme ir 12,5%, kamēr ASV tā ir 35%, bet Lielbritānijā - 21%.

Jūlija sākumā ASV Ieņēmumu dienests Sanfrancisko tiesā iesniedza prasību pret "Facebook", tādējādi cenšoties panākt pieeju uzņēmuma iekšējiem dokumentiem. Dienests uzskata, ka uzņēmums saviem aktīviem noteicis zemāku vērtību ar mērķi samazināt ASV maksājamos nodokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!