Foto: Reuters/Scanpix
Enerģētikas milzis "Gazprom" ieplānojis Baltijas jūrā būvēt jaunu gāzes vadu, kas savienotu Krieviju un Vāciju, vēsta "Reuters".

"Gazprom", kā vēsta medijs, jau parakstījis nodomu protokolu ar vairākām Eiropas kompānijām "Shell", "E.ON" un Austrijas OMV.

Kā vērtē "Gazprom", gāzes vada izbūve varētu pat dubultot Krievijas gāzes piegādes Eiropai. Plānotā gāzes pārvada kapacitāte prognozēta 55 miljardu kubikmetru gadā apmērā.

(Informācija tiks papildināta.)

Ziņots, ka, neskatoties uz rietumvalstu noteiktajām sankcijām, Eiropas naftas milži aizvien turpina sadarboties ar Krieviju un īsteno vērienīgus, miljardiem dolāru vērtus projektus, raksta ietekmīgais biznesa laikraksts " Financial Times".

Laikraksts uzskaitījis vairākus Eiropas kompāniju esošos un plānotos projektus, kas tiek veidoti ciešā sadarbībā ar rietumvalstu sankciju sodīto Krieviju. Britu enerģētikas gigants "British Petroleum" (BP) tuvojas līguma noslēgšanai, kas kompānijai dotu 20% kapitāldaļas Krievijas valsts uzņēmuma "Rosneft" naftas laukos Sibīrijā. Darījuma vērtība - aptuveni 700 miljoni ASV dolāru.

Tikmēr Norvēģijas "Statoil" un Itālijas "Eni" sankciju laikā nemaz nav pārtraukušas savus sadarbības projektus ar "Rosneft". Kā liecina laikraksta informācija , abas Eiropas kompānijas saņēmušas apstiprinājumu savu valstu valdībās, ka šiem darījumiem šķēršļi likti netiks.

Ar citu Maskavā bāzēto enerģētikas gigantu "Gazprom Neft" aizvien sadarbojas un projektus īsteno Nīderlandē reģistrētais "Shell". "Financial Times" raksta, ka "Shell" lūdzis valdību dot zaļo gaismu ne tikai esošo darījumu turpināšanai, bet arī vēlas uzsākt jaunus projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!