Foto: Reuters/Scanpix

Ukraina nav samaksājusi par gāzes piegādēm no Krievijas jūlijā, tādēļ trešdien gāzes piegādes pārtrauktas, paziņoja Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom".

"Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers paziņoja žurnālistiem, ka "Ukraina nav samaksājusi par gāzes piegādēm jūlijā. No 1. jūlija pulksten 10 (pēc Maskavas laika, kas sakrīt ar Latvijas laiku) "Gazprom" gāzes piegādes uz Ukrainu ir pārtrauktas. "Gazprom" gāzi Ukrainai bez priekšapmaksas nepiegādās ne par kādu cenu".

Iepriekš Ukrainas valsts naftas un gāzes uzņēmums "Naftogaz" paziņoja, ka trešdien gāzi saņems tikai no Slovākijas. Pēdējā laikā Ukraina arvien vairāk ir paļāvusies uz gāzes piegādēm no Viduseiropas valstīm un Norvēģijas.

Krievijas un Ukrainas enerģētikas ministri otrdien sarunās Vīnē, kuras vidutājs ir Eiropas Savienība, nespēja vienoties par tālākām piegādēm. Ukrainas enerģijas un ogļrūpniecības ministrs Volodimirs Demčišins sacīja, ka Krievijas piedāvātā atlaide nav pietiekami liela un Ukraina gāzi no trešdienas iepirks citās valstīs līdz netiks panākta vienošanās.

"Naftogaz" norādīja, ka gāzes piegādes Eiropai netiks ietekmētas, jo kompānija turpinās transportēt Krievijas gāzi uz Rietumiem "Gazprom" klientiem citās Eiropas valstīs.

Šajā gada laikā gāzes patēriņš ir zems, tādēļ Ukrainai ir iespējas tirgoties par labākiem līguma nosacījumiem. Krievija bija piedāvājusi līdz septembra beigām saglabāt gāzes cenu Ukrainai 247 ASV dolāru (223 eiro) par tūkstoš kubikmetriem gāzes līmenī. Tas ir par 40 ASV dolāriem mazāk nekā Krievijai bija tiesības noteikt saskaņā ar iepriekšējo līmeni.

Krievijas enerģijas ministrs Aleksandrs Novaks ir paziņojis, ka Ukraina vēlējās atlaidi vismaz 30% apmērā.

Krievija atcēla atlaides gāzes piegādēm Ukrainai pēc tam, kad rietumnieciski noskaņotā valdība pērn pārņēma varu no prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča.

Saskaņā ar oktobrī panākto vienošanos finanšu grūtībās nonākusī Ukraina veic priekšapmaksu par Krievijas gāzes piegādēm. Priekšapmaksa tiek veikta pa daļām dažas dienas pirms piegādes.

Iepriekšējos strīdos 2006. un 2009. gadā Krievijas valsts dabasgāzes milzis "Gazprom" apturēja gāzes piegādes Ukrainai, izraisot plašu piegāžu pārrāvumu Eiropai ziemas vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!