Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien paziņoja, ka nepiešķir īpašu nozīmi Polijas lēmumam apturēt dalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā, un pauda viedokli, ka iecerētā AES četrām valstīm ir par mazu un jo mazāk valstu piedalās projektā, jo vieglāk vadīt uzņēmumu.

"Jo mazāk valstu, jo vieglāk vadīt uzņēmumu," sacīja Lietuvas prezidente žurnālistiem Birštonas pilsētas apmeklējuma laikā.

Grībauskaite teica, ka pašlaik plānotā AES jauda 1300 megavatu (MW) esot par mazu, lai apmierinātu četru valstu vajadzības.

"Pagaidām tas ir viens reaktors ar 1300 MW jaudu, bet četrām valstīm tā ir par mazu," sacīja Lietuvas prezidente.

Viņa piebilda, ka Polija arī agrāk neesot devusi nekādus solījumus.

"Tā arī nekad nav solījusi. Šis projekts bija atvērts reģionālajiem kaimiņiem. Tie kaimiņi, kuri gribēja piedalīties, piedāvāja savu dalību un piedalīsies. Projekts ir pārāk neliels, lai aptvertu ļoti daudz valstu," pastāstīja Grībauskaite.

Jau vēstīts, ka Polija 9.septembrī paziņoja, ka nolēmusi apturēt dalību Visaginas AES projektā, atsaucoties uz nelabvēlīgiem nosacījumiem un citiem svarīgiem projektiem, kas tai jāīsteno.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, kā arī bija plānota Polijas līdzdalība. Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

Pašlaik notiek Lietuvas sarunas ar Japānas un ASV korporāciju "Hitachi-GE Nuclear Energy" par investīcijām jaunajā AES. Plānots, ka šā gada beigās vai nākamā gada sākumā tiks noslēgts akcionāru līgums un koncesiju līgums. Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks paudis pārliecību, ka koncesijas līguma pakete un citi ar AES būvniecību saistītie līgumi tiks iesniegti apstiprināšanai Lietuvas parlamentā 2012.gada pavasarī.

"Hitachi-GE Nuclear Energy", kas jūlijā tika izraudzīts par Visaginas AES stratēģisko investoru, jau ir sācis darbu pie AES tehniskā projekta, kurš ir saņēmis arī Japānas ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministra Jukio Edano atbalstu.

Tiek lēsts, ka jaunās AES būvniecība izmaksās apmēram piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu).

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!