Foto: Reuters/Scanpix
Viens no tuvākajiem Grieķijas premjera Alekša Cipra valdības sabiedrotajiem nodarbinātības ministrs Pans Skurletis ar agresīvu retoriku vērsies pret starptautiskajiem aizdevējiem. Viņš, kā ziņo "The Guardian", paziņojis, ka aizdevēji ar savām prasībām vēlas grieķu tautas pašnāvību.

"Katru reizi, kad rezultāts jau teju ir sasniegts, viņi paziņo – dodiet mums vēl dažus pensionārus, kuriem izpildīt nāves sodu. Tas, ko viņi prasa, ir līdzvērtīgi visas grieķu tautas pašnāvībai," sacījis viens no pieredzes bagātākajiem koalīcijas partijas "Syriza" līderiem.

Viņš arī vērtējis, ka, nepanākot vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, Grieķijā var nākties rīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas. 

Ziņots, ka eirozonas finanšu ministru sanāksme ceturtdien beigusies bez vienošanās Grieķijas jautājumā, un ministri atkal tiksies sestdien, 27.jūnijā.

"The Guardian" informācija liecina, ka pirms sestdienas tikšanās, piektdienas vakarā Cipram būs pārrunas ar Vācijas kancleri Angeli Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Tikmēr skeptisku viedokli par Grieķijas izredzēm paudis Eiropas Komisijas (EK) komisārs no Vācijas Ginters Otingers. "Ja Atēnas līdz 30.jūnijam nepanāks vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, Grieķijas izstāšanās no eirozonas kļūs neizbēgama," prognozējis pieredzējušais politiķis.

Optimismu par sarunu veiksmīgu iznākumu nav viesis arī valsts finanšu ministrs Janis Varufakis, kurš piektdien Īrijas sabiedriskajam radio atgādinājis, ka Grieķija neparakstīs "nereālu vienošanos".

"Esmu pret plānu paaugstināt korporatīvos nodokļus, tāpat es aizvien nevēlos arī paaugstināt nodokļus viesnīcām un samazināt pensijas pensionāriem, kuri jau tā dzīvo zem nabadzības līmeņa," sacījis ministrs.

"Šādi izskatāmie jautājumi nostāda mani un Grieķijas valdību neiespējamā situācijā, kurā mums jāizvēlas pieņemt ļoti smagus, sarežģītus un sliktus lēmumus," sacījis Varufakis.

Grieķijas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, strupceļā atrodas jau piecus mēnešus, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!