Foto: Reuters/Scanpix

Irāna ir aizliegusi ASV patēriņa preču ievešanu valstī, paziņoja tirdzniecības un rūpniecības ministrs, valstij gatavojoties ekonomisko sankciju atcelšanai.

"Lai veicinātu vietējo ražošanu, ir svarīgi... apturēt amerikāņu patēriņa preču ievešanu un aizliegt produktus, kas simbolizē ASV klātbūtni valstī," teikts ministrijas mājaslapā publicētajā Irānas tirdzniecības un rūpniecības ministra Mohammada Rezas Nematzadeha viedoklī.

Ministrs norādīja, ka tāds aizliegums atbilst pagājušajā mēnesī Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hameneji vēstulē prezidentam Hasanam Rouhani paustajam aicinājumam veicināt vietējo ražošanu.

Irāna un pasaules lielvaras jūlijā panāca vēsturisku vienošanos par Irānas kodolprogrammu, kas paredz, ka Rietumvalstis atcels ekonomiskās sankcijas pret Irānu apmaiņā pret tās kodolprogrammas ierobežošanu.

Dienu pirms Nematzadeha paziņojuma Irānā ar demonstrācijām tika atzīmēta 36.gadadiena kopš islāmistu studenti iebruka ASV vēstniecībā Teherānā, kas izraisīja vairākus gadu desmitus ilgu atsalumu ASV un Irānas diplomātiskajās attiecībās.

Demonstranti pulcējās pie bijušās ASV vēstniecības Teherānā ēkas un visā Irānā, lai atzīmētu "Nacionālo dienu cīņai pret augstprātību pasaulē".

Rokās demonstranti turēja plakātus ar saukļiem "Nost ar ASV" un "Nost ar Izraēlu".

Ģenerālprokurors Ebrahims Raisi dedzīgā runā uzskaitīja ASV "zvēriskumu", sākot no verdzības un attieksmes pret Amerikas indiāņiem līdz telefona sarunu ierakstīšanai un "300 tūkstošu irākiešu nogalināšanai".

Pirmdien lielākā daļa Irānas parlamenta deputātu nolēma, ka islāmiskā republika neatteiksies no saukļa "Nāvi Amerikai", neskatoties uz panākto vienošanos par kodolprogrammu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!