Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien policija veikusi kratīšanas auto ražošanas uzņēmuma "Volkswagen" telpās Vācijas pilsētā Volfsburgā un vairāku kompānijas darbinieku mājās, vēsta ārvalstu mediji.

Prokurori un aptuveni 50 izmeklētāji kratīšanas uzņēmuma ražotnēs un darbinieku mājās sākuši ceturtdienas rītā un turpinājuši līdz pēcpusdienai, atsaucoties uz Lejassaksijas vecākās prokurores Brigitas Zīlas paziņojumu vēsta "Bloomberg". Darbinieku, kuru mājas pārmeklētas, vārdi netiek atklāti.

Izmeklētāji konfiscējuši dažādus dokumentus un elektronisko datu nesējus. Šo materiālu pārbaude, saskaņā ar Zīlas pausto, varētu prasīt vairākas nedēļas.

Vācijas prokuratūra izmeklēšanu uzsāka aizvadītajā nedēļā pēc aptuveni 12 iesniegumu saņemšanas no iedzīvotājiem. Vienu sūdzību iesniedzis arī uzņēmums. Izmeklētāji norādījuši, ka cenšas noskaidrot, kurš ir atbildīgs par manipulācijām kaitīgo izmešu kontroles programmatūru, un kā tas paveikts, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Volkswagen" pārstāvji norādījuši, ka ir pilnībā gatavi sadarboties ar izmeklētājiem: "Mēs pilnībā atbalstām prokuroru biroja veikto faktu izmeklēšanu un atbildīgo personu noskaidrošanu, lai ātri un pilnībā noskaidrotu šo jautājumu," "Volkswagen" izplatīto paziņojumu citē "Bloomberg".

Kompānijas ASV nodaļas vadītājs Maikls Horns ceturtdien ASV Kongresa komitejas priekšā atvainojies par viltus programmatūru uzstādīšanu "Volkswagen" dīzeļdzinēja automašīnās. Viņš arī norādījis, ka lēmumu par šādu viltus programmatūras uzstādīšanu nav pieņēmusi kompānijas vlade. "Kā noprotu, tie bijuši programmētāji, kuri tās uzstādījuši," Horna teikto citē BBC.

Jau ziņots, ka auto ražošanas uzņēmums "Volkswagen" septembra iekūlās globālā skandālā, kad atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkotas ar konkrētu dīzeļdzinēju tipu, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Šī programmatūra ieslēdz izmešu kontroli, kad automašīnai tiek veiktas pārbaudes, savukārt šī kontrole tiek izslēgta, kad automašīna piedalās satiksmē. Līdz ar to auto var radīt palielinātu izmešu apjomu.

Uzņēmums paziņoja, ka astoņi miljoni no 11 miljoniem dīzeļautomobiļu, kas aprīkoti ar kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūru, pārdoti ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!