Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas varas iestādes ir nolēmušas, ka autobūvniekam “Volkswagen” līdz 7. oktobrim ir jānosaka laika grafiks visu tā ražoto dīzeļautomobiļu pielāgošanai nacionālajiem piesārņojuma standartiem, svētdien ziņoja laikraksts “Bild am Sonntag”.

Federālais spēkratu birojs (KBA) paziņoja VW, ka grupai līdz noteiktajam termiņam ir jāizstrādā "saistoši pasākumi un laika grafiks", kas parādīs, kā tā piemērosies emisiju standartiem, neizmantojot programmatūru, kas varētu manipulēt ar gāzu izmešu testu rezultātiem.

Ja VW neiekļausies šajā termiņā, tad KBA var atsaukt apstiprinājumu attiecīgajiem modeļiem, kurus līdz ar to vairs nevarētu pārdot un ar kuriem pat vairs nevarētu braukt pa Vācijas ceļiem, brīdināja KBA.

Vācijas rūpniecības gigants VW pirms nedēļas izraisīja globāla mēroga skandālu, atzīstot, ka 11 miljoni tā dīzeļautomobiļu, tai skaitā 2,8 miljoni Vācijā, ir aprīkoti ar programmatūru, kas, braucot normālā režīmā, izslēdz izmešu kontroli, un ieslēdz to tikai tad, kad tiek veikta automašīnu gāzu izmešu pārbaude.

“Bild am Sonntag” arī ziņoja, ka šo programmatūru nodrošinājusi Vācijas auto daļu piegādātāja “Bosch”, kas jau 2007. gadā brīdinājusi VW grupu, ka šī programmatūra paredzēta lietošanai tikai testos, bet tās lietošana uz ceļiem būtu nelikumīga.

Šis VW vēsturē lielākais skandāls ir aptraipījis koncerna reputāciju un pakļāvis to milzu naudassodiem ASV un izmeklēšanām dažādās valstīs no Norvēģijas līdz Indijai. Pēdējās nedēļas laikā VW akcijas cena ir sarukusi par apmēram vienu trešdaļu un ir nomainīta grupas vadība.

Līdzšinējais VW vadītājs Martins Vinterkorns trešdien atkapās no amata šī skandāla dēļ, un piektdien par grupas jauno ģenerāldirektoru tika iecelts tās meitaskompānijas "Porsche" vadītājs Matiass Millers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!