Foto: Reuters/Scanpix
Ķīna devusi Lielbritānijai nepārprotamus mājienus, ka valsts dienvidrietumos paredzētā atomelektrostaciju (AES) būvniecība, par kuru Londona noslēgusi līgumu ar Francijas un Ķīnas kompānijām, nedrīkst tikt atcelta "Brexit" dēļ, vēsta "CNN Money".

Lielbritānijas valdība 2013. gada nogalē noslēdza līgumu ar Francijas un Ķīnas kompānijām par divu reaktoru būvniecību "Hinkley Point C" AES Somersetā, Lielbritānijas dienvidrietumos. Šie reaktori, kā raksta CNN, 2025. gadā spētu nodrošināt 7% no Lielbritānijai nepieciešamās elektroenerģijas. Projekta izmaksas tiek lēstas 23 miljardu ASV dolāru apmērā.

Lielbritānijas referendums, kurā vairums iedzīvotāju atbalstīja valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), licis valstij saskarties ar finanšu nedienām – strauji kritusi sterliņa mārciņas vērtība, Eiropas Komisija (EK) jau 2017. gadā pieļauj tautsaimniecības recesiju, bet valsts centrālā banka bijusi spiesta samazināt bāzes procentu likmes.
Tagad, kā vēsta CNN, jaunā valsts premjere Terēze Meija, savelkot budžeta jostu, pārskata arī Lielbritānijas, Francijas enerģētikas kompānijas EDF un Ķīnas "China General Nuclear Power Group" (CGN) noslēgto partnerības līgumu.

Reaģējot uz premjeres rīcību, Ķīnas vēstnieks Lielbritānijā Lī Sjiomings otrdien "Financial Times" komentāru sadaļā paudis aicinājumu Londonai projektu turpināt. "Pašlaik Ķīnas un Lielbritānijas attiecības ir nonākušas kritiski izšķirošā laikā," raksta Lī Sjiomings.

"Es ceru, ka Lielbritānija savas durvis Ķīnai atstās atvērtas un britu valdība turpinās atbalstīt Hinklijpointu, un cik vien ātri iespējams nonāks pie slēdziena, ka projekts ir jāturpina," rakstījis vēstnieks.

Tāpat vēstnieks publikācijā prestižajā laikrakstā uzsver, ka pēdējo piecu gadu laikā Ķīna investējusi Lielbritānijā vairāk nekā Francijā, Vācijā un Itālijā kopā. 2015. gadā laikā Ķīna importējusi 3% no kopējā Lielbritānijas eksporta tirdzniecības rādītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!