Foto: DELFI

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs "Coface" ir samazinājis Spānijas, Itālijas, Kipras un Čehijas biznesa vides novērtējumu vairākām valstīm, ņemot vērā ekonomiskās vides attīstību un valstu uzņēmumu darbības rezultātus, Portālu "Delfi" informēja "Coface Latvia" vadītājs Māris Lukins.

Dienvideiropas krīzes dēļ šis novērtējums ir pazemināts Spānijai, Itālijai, Kiprai un Čehijai - mainoties no A4 uz A4 ar negatīvu tendenci Spānijai un Itālijai, no B uz C Kiprai un no A2 uz A3 Čehijai.

Latvijas novērtējums pašlaik saglabā pozitīvu tendenci un "Coface" Latvijas biznesa vides riska novērtējums pašlaik saglabājas B līmenī, bet varētu nākotnē mainīties pozitīvā virzienā. Tas liecina, ka biznesa vide Latvijā arvien uzlabojas, pieaug darījumu apjomi, uzņēmējdarbības vide kļūst drošāka.

Savukārt Dienvideiropas valstīs jūtama krīzes negatīvā ietekme, kas ietekmējusi biznesa vides novērtējuma samazināšanos. Spānijā šī gada pirmajā ceturksnī atzīmēta ekonomikas lejupslīde, ko ietekmējis ražošanas un pakalpojumu sektora aktivitātes kritums, mājokļu cenu samazināšanās par 30%, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, kā arī bezdarba pieaugums (24%).

Novēlotu maksājumu un uzņēmumu bankrotu skaits Spānijā ir palielinājies ne tikai būvniecības nozarē, bet arī lauksaimniecībā un dažādās ražošanas nozarēs. Lēnā izaugsme aizkavē jebkādas valsts parāda samazinājuma iespējas.

Itālijā IKP turpina samazināties jau trešo ceturksni pēc kārtas un šī gada pirmajā ceturksnī samazinājās par 0,8%. Ražošanas nozarēs samazinās aktivitāte, bezdarbs sasniedzis 10,2%. Itālijas uzņēmumiem strauji pasliktinās maksātspēja, īpaši tādās nozarēs kā metalurģija, lauksaimniecība, būvniecība un tekstilražošana.

Savukārt Kipra jau ir piektā valsts, kas ir lūgusi finansiālu palīdzību no eirozonas valstīm. Privātā sektora parāda lielums (311% no IKP 2011.gadā) ir augstākais Eiropā, bet korporatīvais parāds sasniedza 186% no IKP. Būvniecības nozare turpina stagnēt pēc īpašuma burbuļa plīšanas, tāpat arī naftas un ķīmiskā rūpniecība nav atguvusies pēc traucējumiem elektropiegādes jomā.

Skatoties uz citu reģionu valstīm pasaulē, pozitīva tendence ir vērojama Indonēzijā (no B uz B ar pozitīvu tendenci), Nikaragvā (no D uz C) un Ziloņkaula Krastā (no D uz D ar pozitīvu tendenci). Biznesa vides novērtējums ir samazināts Indijai (no A3 uz A3 ar negatīvu tendenci, Argentīnai (no B uz C) un Gvatemalā (no C uz B).

"Coface" biznesa vides novērtējums izriet no vairākiem faktoriem: valsts politiskā, ekonomiskā un finansiālā stāvokļa, uzņēmumu maksātspējas, biznesa vides attīstības. Novērtējumam ir septiņi līmeņi: A1, A2, A3, A4, B, C un D.

"Coface" galvenā mītne atrodas Parīzē, un to pārstāv meitas uzņēmumi 67 valstīs un CreditAlliance tīkla partneri vēl 93 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!