Foto: DELFI Репортер
Krievijas tirgus uzraudzības iestāde 17. septembrī nolēmusi noteikt ierobežojumus piena produktu ievešanai no Lietuvas, atsaucoties uz iestādes vadītāja Genādija Onišķenko paziņoto, vēsta ”ITAR-TASS”.
Vēršanās pret piena produktu importu no Lietuvas tiek pamatota ar Krievijā veiktu produktu pārbaužu rezultātiem, taču Onišķenko nav precizējis, kuru Lietuvas uzņēmumu produkcija atzīta par neatbilstošu Krievijā noteiktajām pārtikas drošuma un nekaitīguma prasībām.

Vairākas dienas pirms šī paziņojuma Krievijas galvenais pārtikas uzraugs gan izteicies, ka viņa vadītajai iestādei ir pretenzijas pret Lietuvā ražotu skābpiena produktu kvalitāti un Krievijas puse gatavojas tos pastiprināti kontrolēt.

Šā gada augustā, aizbildinoties ar to, ka Lietuvā ražota sierā, biezpienā un pienā atrastas antibiotiku, konkrēti, tetraciklīna atliekas, Krievija jau ierobežoja atsevišķu Lietuvas kompāniju ražoto produktu ievešanu.

Lietuvas ražotāju daļa Krievijas piena tirgū ir samērā niecīga - tā nesasniedzot pat 1%.

"Delfi" jau vēstīja, ka Lietuvas un Krievijas attiecības patlaban ir saspringtas. Šonedēļ Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs atbildīgajām Eiropas Savienības (ES) institūcijām nosūtīja vēstuli, kurā informējis par diskriminējošajiem Krievijas pasākumiem pret Lietuvu un izteicis cerību, ka Eiropas Komisija aicinās Maskavu pildīt savas starptautiskās saistības.

Vēstulē ES augstajai pārstāvei ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrinai Eštonei, ES nodokļu un muitas komisāram Aļģirdam Šemetam, tirdzniecības komisāram Karelam de Guhtam un paplašināšanās komisāram Štefanam Fīlem ministrs atgādina, ka no 11.septembra Krievijas muitas dienests uzsācis detalizētas Lietuvas autokravu un pārvadātāju pārbaudes, kas rada nopietnas problēmas savstarpējā tirdzniecībā un transporta sistēmas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!