Foto: LETA

Starptautiskā Graudu padome (IGC) kviešu eksporta prognozi Krievijai jaunās ražas sezonā samazinājusi līdz 9 miljoniem tonnu, kas nozīmē 59% eksporta apjomu kritumu salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu.

Ražas samazinājums skaidrojams ar lielo sausumu lielākajos Krievijas graudu audzēšanas reģionos.

Biržas treideri pauž bažas, ka lielo ražas zudumu dēļ Krievijas valdība varētu ieviest graudu eksporta ierobežojumus vai pat pilnībā to aizliegt. Līdz ar to varētu atkārtoties 2010.gada situācija, kad Krieviju piemeklējušais bargais sausums iznīcināja ceturtdaļu ražas. Tad tika noteikts graudu eksporta aizliegums, lai valstī saglabātu zemas cenas un nodrošinātu pietiekamu lopbarību mājlopiem.

Kā liecina portāla "Graudi.lv" informācija, IGC eksperti samazinājuši kopējo kviešu ražas prognozi Krievijai 2012.gadam par 8,2% - līdz 45 miljoniem tonnu, kas ir par 20% mazāk nekā pagājušajā gadā.

Arī Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras institūta speciālisti prognozējuši, ka kviešu raža Krievijā šogad sausuma dēļ būs nedaudz zemāka par 45 miljoniem tonnu. Iepriekšējā institūta prognoze bija 48,5 miljoni tonnu.

Graudaugu ražas prognoze samazināta no 84,5 miljoniem līdz 77-80 miljoniem tonnu

Graudu patēriņš valstī tiek prognozēts 72,7 miljonu tonnu apmērā.

Aizvadītajā nedēļā Krievijā graudaugu raža novākta no 9,83 miljoniem hektāru jeb no 21,9% plānoto platību. Nokulto graudu apjoms ir vairāk nekā 23 miljoni tonnu, savukārt vidējā ražība - 2,33 tonnas no hektāra.

Tostarp nokulto kviešu apjoms ir 18,29 miljoni tonnu, bet ražība - 2,48 tonnas no hektāra. Novākto miežu apjoms ir 1,917 miljoni tonnu, bet ražība -2,35 tonnas no hektāra.

Kā ziņots, tikmēr Latvijā ziemāju raža šogad tiek prognozēta laba, pat par 60% pārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem, ziemāju graudaugu kopraža tiek plānota 1 147 000 tonnu apjomā, kas ir par 60% vairāk nekā 2011.gadā un par 23% vairāk nekā 2010.gadā. Ziemas kviešiem prognozē 4,1 tonnu no hektāra, ziemas rudziem - 3,1 tonnu, tritikālei jeb kviešu un rudzu hibrīdam - 2,7 tonnas, bet ziemas miežiem - 3,5 tonnas no hektāra. Ziemas rapsis Latvijā iesēts apmēram 65 000 hektāru platībā, un vidējā ražība varētu būt 3,2 tonnas no hektāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!