Foto: RIA Novosti/Scanpix
Sarkanais kaviārs, jeb laša ikri, Krievijā pēdējā mēneša laikā kļuvis par 70% dārgāks, tikai mēnesi pēc tam, kad zivsaimnieki paziņoja par zemiem lašu nozvejas rādītājiem, ziņo portāls „Komersant”.

Kamčatkā, kur tiek saražots 40-60% no Krievijā fabricētajiem kaviāriem, cenas laša ikriem augušas no 1500 rubļiem (24,5 lati) līdz 2500 rubļiem (40,9 lati) par kilogramu.

Zivsaimnieki Krievijā norādījuši, ka lašus jūnija sākumā, zvejas sezonas ievadā, izdevies nozvejot par 40% mazāk, nekā bijis izdevies pērn, tas arī radījis neprognozēto un straujo cenu kāpumu.

Krievija gada laikā saražo līdz 13 000 tonnām sarkanā kaviāra. Vienā no Krievijas kaviāra eksporta tirgiem - Lielbritānijā - cena par 100 gramiem šī  Kamčatkas „sarkanā dārguma", ir 14 mārciņas (11,5 lati). 

Fotogalerijā apskatāms, kā sarkanos ikrus ražo Kamčatkā, vienā no lielākajām valstsražotnēm, kas nosaukta Vladimira Ļeņinā vārdā.

Uzziņai: lašu dzimtas zivju ikri ir oranžā krāsā, storu – no tumšpelēkas līdz melnai krāsai, bet citu dzimtu zivīm – pelēki dzelteni. No storu dzimtas zivju ikriem gatavo graudaino melno kaviaru, bet no lašu dzimtas zivīm – sarkano kaviāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!