Foto: DELFI

Krievija "nesāpīgi" var eksportēt 30 miljonus tonnu graudu, atsaucoties uz Krievijas Lauksaimniecības ministra Nikolaja Fjodorova paziņojumu, vēstī ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Fjodorovs norādījis, ka nav pamata bažām par valsts spēju sevi nodrošināt ar pārtiku: "Mūsu aprēķini liecina, ka nesāpīgi varam eksportēt 30 miljonus tonnu graudu."

Kopš 2014.gada jūlija Krievija eksportējusi 20 miljonus tonnu graudu, no kā 15,5 tonnas bijuši kvieši.

"Mums ir 100% garantija, ka iekšzemes pieprasījums tiks apmierināts no 100% līdz 125%. Prezidents un premjerministrs šo jautājumu kontrolē nepārtraukti," atzīmējis Fjodorovs.

"Varu garantēt, ka jebkuri draudi, neapmierināt iekšzemes pieprasījumu, draudi pārtikas nodrošinājumam, ja tādi parādīsies, tiks novērsti saskaņā ar Pasaules tirdzniecības organizācijas noteikumiem un procedūrām," informējis ministrs.

Iepriekš Krievijas valdība pavēstījusi, ka gatavojas veikt drošības pasākumus, nosakot augstākus nodokļus graudu eksportam. Tādējādi valdība cer kavēt graudu cenu kāpumu vietējā tirgū. Ja nodoklis tiks ieviests, tad tie būs pirmie šāda veida ierobežojumi kopš 2010.gada sausuma Krievijā.

Kopš jūlija graudu eksporta rādītāji par 30% apsteiguši 2013.gada rādītājus, atsaucoties uz Krievijas Lauksaimniecības ministrijas datiem, ziņo "Itar-Tass". Savukārt graudu cenas jau pagājušajā nedēļā vien, cēlušās par 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!