Foto: F64
Ēnu ekonomikas īpatsvars Eiropā pagājušajā gadā samazinājies līdz 19% no kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoma, liecina kredītkaršu kompānijas "Visa" pasūtījuma veiktā pētījuma rezultāti, ziņo portāls „GMA Online news”.

Pētījumu īstenoja Lincas Universitātes pētnieki Austrijā, rezultāti aptver Eiropas Savienību (ES), Šveici, Norvēģiju, Horvātiju un Turciju.

Ēnu ekonomikas apjoms pētījumā ietvertajās valstīs pērn veidojis 2,175 triljonus eiro (1,5 triljonus latu), kas ir par 0,3% mazāk nekā 2011.gadā. Lielāko daļu nelegālā darbaspēka un maksājumu reģistrēts celtniecības un tirdzniecības nozarēs.

Rezultātos arī redzams, ka nelegālā ekonomika ir izplatītāka Centrālās un Austrumeiropas reģionā, kur ēnu ekonomikas īpatsvars atsevišķās valstīs sasniedzot līdz  pat 30%. Valstis, kurās ēnu ekonomika esot ar vislielāko īpatsvaru, pēc Lincas pētnieku aplēsēm esot Bulgārija, Horvātija, Igaunija un Lietuva.

Pētnieki arī prognozē, ka šogad ēnu ekonomikas īpatsvars Eiropā varētu samazināties līdz 18,5%, kas būtu zemākais līmenis pēdējā desmitgadē.

Pētījums balstījies kvantitatīvā metodoloģijā, izmantojot ekonomikas statistiku un prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!