Foto: DELFI

Maskavā aizturētais bankrotējušās Lietuvas bankas "Ūkio bankas" bijušais vadītājs Vladimirs Romanovs, ko Lietuva izsludinājusi starptautiskā meklēšanā, neilgi pēc tam atlaists brīvībā, portālam "Delfi.lt" apliecinājis viņa advokāts Adoms Ļutvinsks.

"Par apstākļiem es jums nevaru neko pastāstīt - varu vien teikt, ka pēc saules rieta bija izveidojusies tāda situācija, bet vēl pirms saules lēkta viņš jau atkal bija brīvs," sacījis advokāts. Vienlaikus viņš noraidījis iespēju, ka Romanovs varētu būt atbrīvots pret drošības naudu. "Nē, vienkārši viņš ir brīvs - un viss," paziņojis Ļutvinsks.

Pēc advokāta teiktā, Lietuvā Romanovs tuvākajā laikā nedomā atgriezties, jo tad nonāktu Luķišķu izmeklēšanas izolatorā. Nekāds īpašs statuss viņa aizturētajam gan neesot piešķirts.

Portāls sazinājies arī ar Maskavas policijas preses dienestu, taču amatpersonas, kas iepriekš apstiprināja bijušā baņķiera aizturēšanas faktu, tagad atbildējušas, ka viņa atbrīvošanu nevar apstiprināt.

Maskavas Iekšlietu departamenta preses dienests pavēstīja, ka pirmdien aizturēts 1947.gadā dzimis Lietuvas pilsonis, kas Lietuvā izsludināts starptautiskā meklēšanā aizdomās par līdzekļu piesavināšanos un izšķērdēšanu īpaši lielos apmēros.

Romanovs no Lietuvas uz Maskavu aizbēga 2013.gadā.

Lietuvas likumsargi vēlas viņu nopratināt "Ūkio bankas" sabrukuma lietā, turot viņu aizdomās par 50 miljonu litu (14,5 miljonu eiro) piesavināšanos.

Jau ziņots, ka Lietuvas Banka pagājušā gada februārī ierobežoja uzņēmēja un toreizējā Kauņas "Žalgiris" īpašnieka Romanova pārvaldītās "Ūkio bankas" darbību un iecēla bankai pagaidu administratoru. 23.februārī tika parakstīta vienošanās par šīs bankas aktīvu, darījumu, tiesību un saistību nodošanu bankai "Šiauliu bankas".

Divus mēnešus vēlāk Lietuvas tiesa arestēja Romanova un viņa māsas Olgas Gončarčukas īpašumus 55 miljonu litu (16 miljonu eiro) vērtībā, aizliedzot tos nodot citām personām vai ieķīlāt, bet atļaujot tos lietot, tostarp maksāt algas darbiniekiem un nodokļus valstij. Neilgi pēc tam Romanovs iesūdzēja tiesā Lietuvas valsti un Lietuvas Banku, apsūdzot tās krāpšanā.

Pirmstiesas izmeklēšana par iespējamu mantas izšķērdēšanu lielos apmēros šai bankā tika sākta pērn februārī, saņemot informāciju no Lietuvas Bankas, kas norādīja uz vairāku veidu iespējamajiem pārkāpumiem - aizdomīgiem kredītiem, īpašuma iegādes līgumiem, kas radījuši zaudējumus, nomas līgumiem, kuros banka nomājusi īpašumu par nepamatoti augstu maksu, lai gan šis īpašums lielākoties nav izmantots bankas vajadzībām, darbinieku pieņemšanu darbā par ļoti lielām algām un iespējamu neskaidru bankas kapitāla palielināšanu. Tiesa gan, tobrīd tika norādīts, ka šai dokumentā ietvertās aizdomas attiecas uz bankas vadītājiem, nevis īpašniekiem.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes sāka interesēties par Romanovu, kad izrādījās, ka "Ūkio bankas" bankrots varētu būt izraisīts tīšuprāt. Pats bijušais baņķieris apgalvo, ka bijis vienkāršs bankas akcionārs, tādēļ neko nav zinājis par tās izdotajiem kredītiem un nevar atbildēt par citu personu darbību.

Maija sākumā Romanovs neieradās sniegt liecības un pa tālruni medijiem atzina, ka izbraucis no valsts un biznesa darīšanās uzturoties Maskavā, kur esot pasliktinājusies viņa veselība. Vēlāk Lietuvas prokurori un Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests no Krievijas mediķiem saņēma ziņu, ka Romanovu piemeklējis insults. Pēc trīs mēnešu gaidīšanas viņi nolēma izsludināt Romanovu starptautiskā meklēšanā.

Rudenī Lietuvas mediji vēstīja, ka Ģenerālprokuratūrai neesot datu par Romanova atrašanās vietu, tikmēr pats bijušais baņķieris nebūt neslēpjot, ka apmeties uz dzīvi Maskavā, un pa visu šo laiku viņš redzēts, gan atpūšoties pludmalē, gan basketbola kluba CSKA maču skatītāju rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!