Foto: AFP/Scanpix

Krievija un Pakistāna piektdien noslēdza vienošanos par gāzesvada būvniecību no ostas pilsētas Karači līdz Pakistānas austrumu pilsētai Lahorai, paziņoja amatpersonas.

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks un Pakistānas naftas ministrs Šahids Hakans Abasi parakstīja šo vienošanos ceremonijā, kurā bija klāt Pakistānas premjerministrs Navazs Šarifs un kuru tiešraidē demonstrēja televīzija.

Amatpersonas paziņoja, ka šo gāzesvadu būvēs Krievijas kompānija "RT Global Resources", kas ir daļa no Krievijas valsts korporācijas "Rostec".

1100 kilometrus garais cauruļvads, pa kuru varēs transportēt 12,4 miljardus kubikmetru gāzes gadā, savienos sašķidrinātās dabasgāzes termināļus Karači ar šādiem termināļiem Lahorā.

Krievija šajā cauruļvadā ieguldīs apmēram divus miljardus ASV dolāru (1,8 miljardus eiro), un tā pirmo posmu ir paredzēts pabeigt līdz 2017.gada decembrim.

Krievija daudzus gadus bija lielākā bruņojuma piegādātāja Indijai, kas ir Pakistānas galvenā sāncense. Pēdējā laikā Indija tuvinās ASV, savukārt Krievija veido tuvākas attiecības Pakistānu.

Krievijas informācijas aģentūra ITAR-TASS jūnijā ziņoja, ka Krievija ir atcēlusi embargo ieroču piegādēm Pakistānai un sākusi sarunas par kaujas helikopteru piegādi.

Šarifs ir aicinājis Krievijas firmas ieguldīt līdzekļus Pakistānā, sevišķi enerģētikas nozarē, un gūt labumu no uzņēmējdarbībai draudzīgās valdības politikas.

Pakistāna meklē risinājumus ieilgušai enerģētikas krīzei, kas kaitē tās ekonomikas izaugsmei. Pakistānas 200 miljoni iedzīvotāju ir dziļi neapmierināti ar nemitīgiem elektroapgādes pārtraukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!