Bijušas hedžfondu investīciju baņķieris Martins Skreli iegādājies tiesības uz AIDS zālēm "Daraprim" un paaugstinājis vienas tabletes cenu no 13,5 dolāriem līdz 750 ASV dolāriem, vēsta "New York Times".

Tādējādi medikamenti kļuvuši par 5500% dārgāki. Skreli, kurš ir farmācijas uzņēmuma "Turing Pharmaceuticals" īpašnieks, tiesības uz zālēm, kas tirgū ir pieejamas jau 62 gadus, iegādājies augustā, par tām samaksājot 55 miljonus ASV dolāru.


Skreli cenas pieaugumu skaidro ar biznesa apsvērumiem: "Uzņēmumam vienkārši vajadzēja no "Daraprim" tabletēm beidzot sākt gūt peļņu." Pēc tam, kad žurnāla "Fierce Biotech" redaktors publiski apšaubījis ievērojamo zāļu cenas pieauguma pamatojumu, Skreli viņu nodēvējis par plānprātiņu, līdz ar to uz sevi izsaucot vēl lielāku sabiedrības un mediju nosodījumu.

Savu nostāju par atgadījumu pauduši arī vairāki politiķi, bet ASV prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone Skreli rīcību nodēvējusi par šokējošu.


Zāles, kā atgādina medijs, lielākoties tiek lietotas maziem bērniem, kuriem konstatētas smagas imūnsistēmas saslimšanas, kā arī AIDS slimniekiem.

Uzņēmums gan norādījis, ka nebūtu korekti "Daraprim" zāļu gadījumā runāt tieši par AIDS slimniekiem, jo zāles primāri domātas imūnsistēmu slimību ārstniecībai. Tāpat kompānija aktīvi cenšas atspēkot mediju pausto kritiku kompānijai. Uzņēmuma pēdējais publiskais paziņojums pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!