Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas varas iestādes pirmdien, 26. augustā Minskā aizturējušas Krievijas kompānijas ”Uralkali” ģenerāldirektoru Vladimiru Baumgertneru, kuram baltkrievi uzrādījuši apsūdzību pēc Kriminālkodeksa panta, kas paredz līdz desmit gadus ilgu brīvības atņemšanu par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.

Par to pirmdien vēsta "RIA Novosti".

Krimināllietas ierosinātas pret vairākām "Belarussian Potash Company" amatpersonām - kompānijas uzraudzības padomes locekli Oļegu Petrovu, ģenerāldirektora vietnieku Konstantīnu Solodovņikovu, ģenerāldirektora vietnieku finanšu jautājumos Igoru Evstratovu un fraktēšanas nodaļas vadītāju Dmitriju Samoilovu. Šie cilvēki izsludināti arī Interpola meklēšanā.

Krimināllietas ierosinātas, pamatojoties uz materiāliem, kas apliecinot, ka šīs personas ļaunprātīgi izmantojušas savas dienesta pilnvaras personiska labuma gūšanai, tādējādi nodarot kaitējumu Baltkrievijas valsts interesēm un radot īpaši liela apmēra zaudējumus kompānijām "Belaruskalij" un "Belarussian Potash Company".

Jau agrāk "Belaruskalij" ģenerāldirektors Valērijs Kirijenko bija paziņojis, ka Baltkrievijas varas iestādes izvērtē iespējas vērsies ar juridiskām pretenzijām pret "Uralkali", kas šī gada jūlija beigās pārtrauca sadarbību ar baltkrievu kompānijām.

Kompānija "Uralkali" apstiprinājusi Baumgernera aizturēšanas faktu un paziņojusi, ka jau vērsusies Krievijas Ārlietu ministrijā ar lūgumu sniegt palīdzību, lai panāktu viņa atbrīvošanu. Tikmēr Krievijas vēstniecība Minskā vēl nav oficiāli informēta par Baumgertnera aizturēšanu.

Attiecības starp "Uralkali" un "Belaruskalij" saasinājās šī gada jūlija beigās, kad "Uralkali" vienpusēji pieņēma lēmumu pārtraukt eksporta piegādes, kas tika īstenotas ar "Belarussian Potash Company" starpniecību un turpmāk visu produkciju realizēt tikai izmantojot "UralkalijTrading".

"Uralkali", kura akciju cena pēc šiem notikumiem piedzīvo strauju lejupslīdi, savu kālija transportēšanai izmanto arī Ventspils ostu, liecina kompānijas mājaslapā pieejamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!