Foto: AFP/Scanpix

Naftas cenas ASV dolāra kursa kāpuma dēļ aizvadītajā nedēļā piedzīvoja kritumu un īpaši liels tas bija Londonas biržā kotētās "Brent" jēlnaftas cenai - tik strauju samazinājumu vienas nedēļas laikā "Brent" nebija piedzīvojusi kopš janvāra.

Negaidīti labo nodarbinātības datu dēļ ASV dolārs pašlaik attiecībā pret vairākām citām pasaules valūtām ir sasniedzis augstāko kursu pēdējo gadu laikā. Tostarp eiro pret ASV dolāru ir zemākajā līmenī pēdējo 11,5 gadu laikā.

Tas savukārt naftu, kuras vērtība tiek izteikta ASV dolāros, ir padarījis ievērojami dārgāku visiem tiem pircējiem, kuri pamatā darbojas citu valūtu zonās.

Naftas cenu kritumu pat īpaši nespēja mazināt bažas, ka vardarbība Lībijā un Irākā samazinās naftas eksportu no šīm valstīm. Lībijas valsts naftas kompānija "National Oil Corporation" trešdienas vakarā izsludināja "nepārvaramas varas" (force majeure) stāvokli 11 naftas atradnēs pēc kaujinieku uzbrukumiem, lai pasargātu sevi no atbildības par kontraktu neizpildīšanu tās nekontrolējamu iemeslu dēļ. Islāmistu kaujinieki otrdien ieņēma Bahi un Mabrukas atradnes un devās uzbrukumā Dahras atradnei. Savukārt Irākas ziemeļos "Islāma valsts" kaujinieki ir aizdedzinājuši naftas laukus, lai kavētu Irākas armijas pārvietošanos.

Tāpat tirgus dalībnieki neņēma vērā ziņas, ka ASV turpina samazināties naftas ieguvē darbināto iekārtu skaits. Aizvadītās nedēļas laikā tas ir sarucis par 64 iekārtām un pašlaik ar naftas ieguvi ASV nodarbojas 922 iekārtas - mazākais skaits kopš 2011.gada. Turklāt nodarbinātības dati liecina, ka naftas un gāzes nozarē februārī darbavietu skaits ir samazināts par 8,5 tūkstošiem.

"Šodien tirgus uzmanība pilnībā ir pievērsta ASV dolāra stiprumam un tam, ko tas tuvākajā laikā nozīmēs ASV procentu likmēm. Ja godīgi, tad naftas ieguves iekārtu skaits nav tik svarīgs," aģentūrai "Reuters" atzina "Tradition Energy" analītiķis Džīns Makmilans.

Tostarp investori pašlaik gaida arī to, kāds iznākums būs Irānas sarunām ar rietumvalstu pārstāvjiem par tās kodolprogrammu. Irānas pārstāvji jau ir pauduši - ja Rietumi atcels tai noteiktās sankcijas, Teherāna palielinās naftas eksportu.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien naftas cenas pasaulē kritās pēc signāliem par Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) nevēlēšanos apspriest naftas ieguves apjomu samazināšanas iespējamību. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī pirmdien kritās par 0,17 ASV dolāriem līdz 49,59 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā saruka par 3,04 ASV dolāriem līdz 59,54 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē otrdien pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī otrdien pieauga par 0,93 ASV dolāriem līdz 50,52 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā kāpa par 1,48 ASV dolāriem līdz 61,02 dolāriem par barelu.

Trešdien naftas cenas pasaulē pieauga Ņujorkas biržā, bet kritās Londonas biržā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī trešdien pieauga par 1,01 ASV dolāru līdz 51,53 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā kritās par 0,47 ASV dolāriem līdz 60,55 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien kritās, palielinoties naftas piegādēm globālajā tirgū. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī ceturtdien kritās par 0,77 ASV dolāriem līdz 50,76 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā saruka par 0,07 ASV dolāriem līdz 60,48 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena aprīlī bija 49,61 ASV dolārs par barelu, kas ir par 0,3% mazāk nekā pirms nedēļas. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī bija 59,73 dolāri par barelu, kas ir par 4,6% mazāk nekā iepriekšējā piektdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!