Foto: Reuters/Scanpix

ASV ieņēmumu dienests paziņojis, ka "Bitcoin" un citas tā sauktās virtuālās valūtas tas uzskata par īpašumu, kas tādējādi ir apliekams ar attiecīgiem nodokļiem un arī jādeklarē nodokļu deklarācijās, vēsta "The Wall Street Journal".

Uz "Bitcoin" tiks attiecinātas tādas pašas prasības kā akcijām un citiem vērtspapīriem, tādējādi to īpašniekiem nāksies maksāt kapitāla pieauguma nodokli. Analītiķi gan prognozē, ka valsts iestādei būs sarežģīti ieviest iekasēšanas un ziņošanas prasības.

Virtuālās valūtas "bankas" uz šo paziņojumu atbildējušas atzinīgi, norādot, ka "Bitcoin" sabiedrība ir lūkojusies pēc vadlīnijām šajā jautājumā, bet ieņēmumu dienesta norādes interpretējas kā apstiprinājums tam, ka "Bitcoin" kļūst par atzītu un inovatīvu tehnoloģiju.

"The Wall Street Journal" gan norāda, ka paziņojums arī uzskatāms par atgādinājumu, ka jaunās tehnoloģijas ne vienmēr var izvairīties no "vecajiem likumiem".

"Bitcoin" pēdējā laikā vajājuši skandāli. Februārī darbu pārtrauca viens no lielākajiem "Bitcoin" maiņas pakalpojumu sniedzējiem – Tokijā bāzētā kompānija "Mt. Gox", kas nozaudēja tūkstošiem "Bitcoin" vienību.

Vairāku valstu centrālās bankas un uzraudzības iestādes paziņoja, ka "Bitcoin" nav uzskatāma par valūtu. Arī Latvijas Banka un Finanšu kapitāla tirgus komisija brīdināja par riskiem, kas saistīti ar ieguldījumiem "Bitcoin".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!