Foto: LETA
Krievijas rubļa kursa kritums attiecībā pret eiro nav vairojis vēlmi Latvijas iedzīvotājiem doties iepirkties uz kaimiņvalsti, atzina Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs

"Līdzīgi kā iepriekš, arī patlaban uz Krieviju pierobežas iedzīvotāji dodas pamatā tādēļ, lai iegādātos degvielu, kas tur maksā ievērojami lētāk. Varbūt tiek nopirkta kāda pudele degvīna, konfektes, cukurs, medikamenti, atļautajā daudzumā cigaretes. Kvalitatīvi pārtikas produkti un saimniecības preces Krievijā arī maksā pietiekami dārgi, tādēļ būtisku līdzekļu ekonomiju šāda iepirkšanās nedod," skaidroja Maksimovs.

Arī Krievijas iedzīvotāji pāri robežai uz Latgali dodas visai reti, jo vietējo iedzīvotāju ieņēmumi ir pietiekami mazi. Savukārt Krievijas militārpersonām un valsts amatpersonām, kas saņem iespaidīgu atalgojumu, doties pāri robežām uz Latviju traucē tām piemērotie pārvietošanās ierobežojumi vai arī pārāk lielās birokrātiskās prasības.

Līdzīgu viedokli pauda arī Latgales Plānošanas reģiona vadītāja Iveta Maļina-Tabūne. Viņa atzina, ka pagājušās nedēļas vizītē Sanktpēterburgā novērojusi, ka vairumam plaša patēriņa preču, tai skaitā arī kaimiņvalstī ražotajiem medikamentiem, cenas ir pieaugušas reizē ar rubļa devalvāciju. Izņēmums varbūt ir dārgās elites klases preces, kuras cenu pieaugums nav skāris tik stipri.

Kā ziņots, Krievijas rubļa kurss turpina strauju kritienu. Maskavas biržā dolāra vērtība sasniegusi 67 rubļus, bet eiro vērtība - 83 rubļu atzīmi, otrdien vēsta Krievijas mediji.

Patlaban dolārs tiek tirgots 65,5 rubļu līmenī, eiro - 82 rubļu rajonā. Maskavas Starpbanku valūtas biržas indekss līdz sesijas beigām bija nokrities par vairāk nekā 2%, bet fondu biržas RTS - par 10%.

Pirmdien rīta pusē rublis uz kādu laiku nostiprinājās attiecībā pret pasaules lielākajām valūtām, tomēr pēc dienas vidus dolāra un eiro kurss sāka augt.

Plkst.19.30 dolāra kurss pārsniedza 63 rubļus, eiro - 78 rubļus. Atbilstoši RTS datiem ap plkst.20 eiro kurss pārsniedza vēsturisko maksimumu, sasniedzot 80 rubļus.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!