Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas domes apakšpalātā iesniegts likumprojekts, kas paredz ierobežot ASV dolāru apriti un uzglabāšanu Krievijas Federācijas teritorijā, vēsta portāls ”banki.ru”.

Likumprojekta autors ir skandalozā politiķa Vladimira Žirinovska pārstāvētās Liberāldemokrātiskās partijas deputāts Mihails Degtarevs, kurš rosina no nākamā gada 1. janvāra noteikt Krievijā ierobežojumus ASV dolāru uzglabāšanai, vienlaikus nosakot pusotru gadu ilgu pārejas periodu, kurā dolāru īpašniekiem vajadzētu savus ietaupījumus iztērēt vai konvertēt rubļos vai kādā citā valūtā.

Likumprojekts arī paredz, ka bankām jāpārdod savi dolāru uzkrājumi.

Pēc 2015. gada 1. jūlija policijai, nodokļu inspekcijai, muitai un robežsardzei tiktu piešķirtas tiesības konfiscēt dolārus. Mēneša laikā pēc konfiskācijas varas iestādēm šie dolāri būtu jāpārdod par rubļiem, kurus pēc tam atdotu konfiscētās valūtas īpašniekiem.

Tāpat Žirinovska domubiedra sagatavotais likumprojekts paredz, ka pēc likuma ieviešanas ASV dolārus Krievijas teritorijā varēs iegādāties tikai tie Krievijas rezidenti, kuri bankā varēs uzrādīt, piemēram, ar tūrisma firmu noslēgtu līgumu par došanos ceļojumā, vīzu vai biļeti uz kādu no valstīm, kurās plaši tiek izmantoti ASV dolāri.

Šādi Krievijas domes deputāts nolēmis cīnīties par to, lai Krievijas rublis iegūtu starptautiskas valūtas statusu un veicināt dolāru popularitātes mazināšanos kaimiņvalstī.

"Atšķirībā no desmitiem citu valstu, Krievijai ir potenciāls popularizēt savu nacionālo valūtu. Taču iespēja brīvi izplatīt ASV dolārus Krievijas teritorijā kavē šī stratēģiskā mērķa sasniegšanu. ASV dolāru aprites un uzglabāšanas ierobežojumi būtu efektīvs solis Krievijas pilsoņu un organizāciju interešu aizstāvēšanā pret brūkošās amerikāņu parādu piramīdas negatīvo ietekmi," likumprojekta paskaidrojumos apgalvo Degtarevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!